Bovenooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving
Opname: Poliklinisch
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 40 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een bovenooglidcorrectie?

Een overschot aan huid van de bovenoogleden kunnen zorgen voor klachten zoals vermoeide of zware ogen, hoofdpijn of branderige ogen. Soms kan het zelfs zo zijn dat u tegen het huidoverschot aankijkt. Hierdoor wordt dan het zien belemmerd. U kunt zich ook storen aan het teveel aan huid, zonder dat u bovengenoemde klachten heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u er vermoeid en minder vitaal uitziet.

Wie komt in aanmerking voor een bovenooglidcorrectie?

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een bovenooglidcorrectie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een bovenooglidcorrectie alleen is vaak voldoende. Soms is het echter wenselijk om deze ingreep te combineren.

De stand van de wenkbrauwen kan invloed hebben op het huidoverschot van de bovenoogleden. Daarom kan het soms noodzakelijk zijn de ingreep te combineren met een wenkbrauwlift of voorhoofdslift.

Soms heeft u evenals bij het bovenooglid last van huidoverschot of wallen bij de onderoogleden. Een onderooglidcorrectie kan dit corrigeren. 

Een facelift kan worden gecombineerd met een bovenooglidcorrectie als u ook het onderhuidse bind- en spierweefsel van het gelaat wilt verstevigen en de overtollige huid aldaar wilt verwijderen. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw bovenoogleden precies het huidoverschot af dat verwijderd zal gaan worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er wordt een reepje huid en mogelijk ook spier van de bovenoogleden weggehaald. Indien noodzakelijk wordt ook het teveel aan vetweefsel bij de binnenooghoek verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gehecht. Hierna krijgt u kleine pleistertjes op de wond.

Nazorg

Na de operatie kunnen de oogleden blauw verkleurd en opgezwollen zijn.

Cliënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien. Echter, soms is het zicht tijdelijk een beetje wazig door meer traanvocht. Er wordt geen verband aangebracht. Over het algemeen is de ingreep weinig belastend. De resultaten zijn meestal uitstekend met een hoge tevredenheid van de cliënt.

Het litteken komt precies in de omslagplooi van het bovenooglid te zitten en is daardoor haast onzichtbaar. Alleen opzij is in het begin een rood littekentje zichtbaar. Dit vervaagt in de loop van de tijd. Meestal is er na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

Na circa 1 week worden de hechtingen verwijderd. Twee weken na de operatie zijn de meeste mensen weer goed toonbaar.  Er is dan meestal wel nog wat zwelling in het bovenooglid. Het gevoel bij de wimpers kan minder zijn, maar dit herstelt meestal na ongeveer een half jaar.

Soms krijg u oogzalf of oogdruppels mee voor in het oog. U krijgt dan van ons een recept mee.
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals een nabloeding, wondinfectie, stoornissen in de wondgenezing en overmatige  littekenvorming. De kans hierop is zeer klein.

Ook kent een bovenooglidcorrectie specifieke complicaties:

 • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat de verkleuring rond de oogleden weggetrokken is en het uiterlijk hersteld is.
 • Tijdelijke of blijvende geringe gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied.
 • Direct na de operatie kan het zijn dat het oog net niet geheel gesloten kan worden. Dit herstelt vanzelf. Soms zijn oogdruppels noodzakelijk om uitdrogen van het oog te voorkomen. Wij geven u in dit geval een recept hiervoor mee.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Onderooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €1.450,-

Waarom een correctie van de onderoogleden?

Uw ogen nemen een belangrijk deel in van uw gezicht. Onze gezichtsuitdrukking wordt grotendeels bepaald door onze ogen maar zeker ook door onze oogleden. Met het verouderingsproces verliest de huid en spier elasticiteit, waardoor de huid minder glad en stevig is. Het volume in het gezicht van een jong persoon verzakt, hetgeen rimpels, wallen, huidoverschot en een vermoeid uiterlijk met zich mee brengt. Veelal kan een plastisch chirurg dit verouderingseffect ter plaatse van de onderoogleden verbeteren met een onderooglidcorrectie. Het resultaat van deze ingreep is een jonge, gezonde en minder vermoeide uitstraling.

Wie komt in aanmerking voor een onderooglidcorrectie?

Een cosmetische onderooglidcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat de onderoogleden vaak geen functionele klachten veroorzaken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een onderooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie, maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. Er zijn grofweg twee manieren waarop de onderoogleden kunnen worden hersteld. Er kan sprake zijn van een operatie met een snee door de huid net onder de wimperrand of van een snee aan de binnenzijde van het slijmvlies van het oog. Welke ingreep het beste effect geeft voor uw persoonlijke situatie, bespreekt uw plastisch chirurg met u tijdens het consult. Een onderooglid- en bovenooglidcorrectie kan met elkaar worden gecombineerd. De mogelijkheden en details van een gecombineerde ingreep zal uw plastisch chirurg tevens met u bespreken tijdens het consult. Informatie over correctie van de bovenoogleden vindt u op de pagina ‘Bovenooglidcorrectie’.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Voorafgaand aan de ingreep zal uw plastisch chirurg in zittende positie aftekenen waar het probleem zich bevindt en op welke manier dit zal worden opgelost. Indien de uitwendige techniek wordt uitgevoerd, zal de huidsnede verlopen vlak onder de wimperrij van het onderooglid. De snee loopt soms wat verder door tot voorbij de buitenste ooghoek, afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tijdens de ingreep wordt het vetweefsel verplaatst. In sommige gevallen wordt ook vetweefsel verwijderd. Aan het einde van de ingreep wordt bepaald hoeveel overtollige huid moet worden verwijderd. Indien u niet onder narcose bent, wordt u gevraagd om uw mond en ogen volledig te openen zodat dit goed kan worden bepaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een onderooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de onderooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Lees ook de chirurgische bijsluiter 'onderooglidcorrectie' van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Ooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een ooglidcorrectie?

Overhangende oogleden, rimpelvorming rondom de ogen, wallen of afhangende wenkbrauwen. Allemaal zaken die zorgen voor een vermoeide indruk, terwijl u zich fit voelt. Vaak komen hier ook nog klachten als hoofdpijn bij. Een ooglidcorrectie biedt een uitkomst. 

Wie komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

Er zijn diverse redenen voor een ooglidcorrectie. Wanneer u een overschot heeft aan huid boven of onder uw ogen komt het vaak voor dat er klachten ontstaan als:

 • Vermoeide of zwaren ogen
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Beperkt blikveld

Natuurlijk is het ook mogelijk dat het u gewoon stoort, zonder dat u bovenstaande klachten heeft.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn twee soorten ooglidcorrecties: een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Bij last van huid rond de bovenoogleden dat over de ogen heen hangt, is een bovenooglidcorrectie een passende behandeling. Wanneer u lastheeft van wallen onder uw ogen, als gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of een vetophoping onder het oog, is een onderooglidcorrectie een goede optie. Beide ooglidcorrecties zijn relatief korte behandelingen. In sommige gevallen worden beide behandelingen met elkaar gecombineerd.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Beide ooglidcorrecties zijn operatieve ingrepen. Bij een bovenooglidcorrectie wordt overtollig huid van het bovenooglid verwijderd. Bij een onderooglidcorrectie worden de wallen rondom de ogen verkleind. Beide ooglidcorrecties vinden plaats onder sedatie waarbij u een roesje krijgt en aanspreekbaar bent of plaatselijke verdoving. In de meeste gevallen gaat het om een plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg overlegt van tevoren altijd welke vorm van verdoving voor u het meest passend of gewenst is. De operatie vindt uiteindelijk plaats op een poliklinische operatiekamer (POK) Of operatiekamer.

Tijdens de bovenooglidcorrectie wordt een reepje huid en een deel van de verslapte spier van de bovenoogleden verwijderd. Wanneer noodzakelijk wordt ook een teveel aan vetweefsel weggehaald. Vervolgens wordt de huid keurig gehecht en krijgt u kleine pleistertjes op de Hechting, deze blijft 1 week zitten dan worden de hechtingen verwijderd.

Bij de onderooglidcorrectie wordt er een huidsnede gemaakt vlak onder de wimpers van het onderooglid. Deze loopt door tot ongeveer 1 centimeter buiten de bovenste ooghoek. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tevens wordt het teveel aan vetweefsel verplaatst of verwijderd. De huid wordt hierbij naar de zijkant strakgetrokken En het onderooglid wordt gefixeerd met een hechting die oplost. Daarna wordt de overtollige huid weggehaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een ooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de ooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Wenkbrauwlift

Algemene informatie

Verdoving: Plaatselijke verdoving of sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: 30 tot 60 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf € 1.000,-

Waarom een wenkbrauwlift?

Naarmate u ouder wordt gaan de wenkbrauwen meestal zakken. Dit kan problemen geven met het zien of er ontstaat een vermoeide of sombere gezichtsuitdrukking. Een wenkbrauwlift zorgt ervoor dat u weer een frisse gezichtstuitdrukking krijgt. Een wenkbrauwlift biedt uitkomst wanneer uw wenkbrauwen geheel of gedeeltelijk is uitgezakt. Voor een optimaal resultaat wordt de wenkbrauwlift vaak gecombineerd met een correctie van de bovenoogleden. De plastisch chirurg overlegt met u wat de beste oplossing is die bij u past.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn diverse mogelijkheden voor een wenkbrauwlift. De meest geschikte methode is afhankelijk van uw leefijd, het aantal rimpels, het littteken, uw haarinplant en uw wensen. Denk aan mogelijkheden als: een draadlift, het plaatselijk weghalen van een stukje huid boven de wenkbrauw of een kijkoperatie (de endoscopische voorhoofdslift). Onze ervaren plastsich chirurgen voeren wenkbrauwlifts uit met de modernste technieken.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

Voor de wenkbrauwlift maken we foto’s voor in uw medisch dossier. De behandeling wordt meestal onder plaatselijke verdoving of sedatie uitgevoerd. Tijdens de behandeling worden de wenkbrauwen weer op de goede hoogte gebracht. De behandeling is afhankelijk van de gekozen methode; een draadlift, het plaatselijk weghalen van een stukje huid boven de wenkbrauw of een endoscopische voorhoofdslift. Het is dut niet altijd nodig om huid te verwijderen.

Nazorg

Na de wenkbrauwlift zijn de littekens meestal niet zichtbaar. U kunt na de wenkbrauwlift meteen naar huis. Een week later vindt er een controle plaats, waarbij eventueel de hechtingen worden verwijderd. De onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op. 

Houdt na de wenkbrauwlift een aantal dagen volledige rust. Wanneer de hechtingen zijn verwijderd kunt u langzaam starten met lichamelijke inspanningen. De meeste mensen gaan na enkele dagen weer aan het werk en zijn na twee weken weer goed toonbaar.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.