Onderooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €1.900,-

Waarom een correctie van de onderoogleden?

Uw ogen nemen een belangrijk deel in van uw gezicht. Onze gezichtsuitdrukking wordt grotendeels bepaald door onze ogen maar zeker ook door onze oogleden. Met het verouderingsproces verliest de huid en spier elasticiteit, waardoor de huid minder glad en stevig is. Het volume in het gezicht van een jong persoon verzakt, hetgeen rimpels, wallen, huidoverschot en een vermoeid uiterlijk met zich mee brengt. Veelal kan een plastisch chirurg dit verouderingseffect ter plaatse van de onderoogleden verbeteren met een onderooglidcorrectie. Het resultaat van deze ingreep is een jonge, gezonde en minder vermoeide uitstraling.

Wie komt in aanmerking voor een onderooglidcorrectie?

Een cosmetische onderooglidcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat de onderoogleden vaak geen functionele klachten veroorzaken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een onderooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie, maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. Er zijn grofweg twee manieren waarop de onderoogleden kunnen worden hersteld. Er kan sprake zijn van een operatie met een snee door de huid net onder de wimperrand of van een snee aan de binnenzijde van het slijmvlies van het oog. Welke ingreep het beste effect geeft voor uw persoonlijke situatie, bespreekt uw plastisch chirurg met u tijdens het consult. Een onderooglid- en bovenooglidcorrectie kan met elkaar worden gecombineerd. De mogelijkheden en details van een gecombineerde ingreep zal uw plastisch chirurg tevens met u bespreken tijdens het consult. Informatie over correctie van de bovenoogleden vindt u op de pagina ‘Bovenooglidcorrectie’.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Voorafgaand aan de ingreep zal uw plastisch chirurg in zittende positie aftekenen waar het probleem zich bevindt en op welke manier dit zal worden opgelost. Indien de uitwendige techniek wordt uitgevoerd, zal de huidsnede verlopen vlak onder de wimperrij van het onderooglid. De snee loopt soms wat verder door tot voorbij de buitenste ooghoek, afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tijdens de ingreep wordt het vetweefsel verplaatst. In sommige gevallen wordt ook vetweefsel verwijderd. Aan het einde van de ingreep wordt bepaald hoeveel overtollige huid moet worden verwijderd. Indien u niet onder narcose bent, wordt u gevraagd om uw mond en ogen volledig te openen zodat dit goed kan worden bepaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een onderooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de onderooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Lees ook de chirurgische bijsluiter 'onderooglidcorrectie' van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.