Bovenooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving
Opname: Poliklinisch
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 40 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een bovenooglidcorrectie?

Een overschot aan huid van de bovenoogleden kunnen zorgen voor klachten zoals vermoeide of zware ogen, hoofdpijn of branderige ogen. Soms kan het zelfs zo zijn dat u tegen het huidoverschot aankijkt. Hierdoor wordt dan het zien belemmerd. U kunt zich ook storen aan het teveel aan huid, zonder dat u bovengenoemde klachten heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u er vermoeid en minder vitaal uitziet.

Wie komt in aanmerking voor een bovenooglidcorrectie?

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een bovenooglidcorrectie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een bovenooglidcorrectie alleen is vaak voldoende. Soms is het echter wenselijk om deze ingreep te combineren.

De stand van de wenkbrauwen kan invloed hebben op het huidoverschot van de bovenoogleden. Daarom kan het soms noodzakelijk zijn de ingreep te combineren met een wenkbrauwlift of voorhoofdslift.

Soms heeft u evenals bij het bovenooglid last van huidoverschot of wallen bij de onderoogleden. Een onderooglidcorrectie kan dit corrigeren. 

Een facelift kan worden gecombineerd met een bovenooglidcorrectie als u ook het onderhuidse bind- en spierweefsel van het gelaat wilt verstevigen en de overtollige huid aldaar wilt verwijderen. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw bovenoogleden precies het huidoverschot af dat verwijderd zal gaan worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er wordt een reepje huid en mogelijk ook spier van de bovenoogleden weggehaald. Indien noodzakelijk wordt ook het teveel aan vetweefsel bij de binnenooghoek verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gehecht. Hierna krijgt u kleine pleistertjes op de wond.

Nazorg

Na de operatie kunnen de oogleden blauw verkleurd en opgezwollen zijn.

Cliënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien. Echter, soms is het zicht tijdelijk een beetje wazig door meer traanvocht. Er wordt geen verband aangebracht. Over het algemeen is de ingreep weinig belastend. De resultaten zijn meestal uitstekend met een hoge tevredenheid van de cliënt.

Het litteken komt precies in de omslagplooi van het bovenooglid te zitten en is daardoor haast onzichtbaar. Alleen opzij is in het begin een rood littekentje zichtbaar. Dit vervaagt in de loop van de tijd. Meestal is er na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

Na circa 1 week worden de hechtingen verwijderd. Twee weken na de operatie zijn de meeste mensen weer goed toonbaar.  Er is dan meestal wel nog wat zwelling in het bovenooglid. Het gevoel bij de wimpers kan minder zijn, maar dit herstelt meestal na ongeveer een half jaar.

Soms krijg u oogzalf of oogdruppels mee voor in het oog. U krijgt dan van ons een recept mee.
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals een nabloeding, wondinfectie, stoornissen in de wondgenezing en overmatige  littekenvorming. De kans hierop is zeer klein.

Ook kent een bovenooglidcorrectie specifieke complicaties:

 • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat de verkleuring rond de oogleden weggetrokken is en het uiterlijk hersteld is.
 • Tijdelijke of blijvende geringe gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied.
 • Direct na de operatie kan het zijn dat het oog net niet geheel gesloten kan worden. Dit herstelt vanzelf. Soms zijn oogdruppels noodzakelijk om uitdrogen van het oog te voorkomen. Wij geven u in dit geval een recept hiervoor mee.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Facelift

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie met lokale verdoving
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €4.450,-

Waarom een facelift?

Door veroudering, invloed van zwaartekracht, zonbelasting en roken zakt de huid van het gelaat en de hals uit en ontstaan rimpels. Om dit te verbeteren zijn er verschillende mogelijkheden: Dermabrasie, laserbehandeling of een facelift  met eventueel een halslift zijn hiervoor enkele mogelijkheden.

Een facelift is een operatie waarbij plooien en rimpels van de huid van het gezicht, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen, worden strakgetrokken. Eén van de technieken die wij hanteren met betrekking tot een facelift is de MACS-lift. Deze techniek is minder ingrijpend, heeft een korter litteken en kent minder complicaties dan de klassieke facelift. Vooral de wangen, kaak en halsregio worden hierbij verbeterd. Deze operatie vindt meestal plaats onder een roesje (sedatie) met lokale verdoving. De plastisch chirurg bepaalt samen met u wat voor u de beste methode voor verjonging van het gelaat is.

Wie komt in aanmerking voor een facelift?

U komt in aanmerking voor een facelift als u op zoek bent naar een jonger en gezonder uiterlijk waarbij u een huidoverschot heeft rondom de wangen. Daarbij is het raadzaam om tenminste 6 weken gestopt te zijn met roken, omdat roken de doorbloeding van de huid vermindert en daardoor de kans op wondgenezingsproblemen vergroot. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Structuur en elasticiteit van uw huid spelen een grote rol bij het uitvoeren van een facelift. Maar wellicht is een facelift alleen niet voldoende voor het resultaat wat u voor ogen heeft. Een aanvullende boven- en/of onderooglid correctie,  eventueel met nog een halslift behoren tot de mogelijkheden. Vooraf bespreken we uw wensen. Daarna worden uitgebreid de mogelijkheden maar zeker ook de onmogelijkheden met u besproken. Onze ervaren plastisch chirurgen nemen alle tijd voor u en voeren de behandeling met de grootste zorg uit. Wij helpen u graag.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Een facelift of MACS-lift vindt meestal plaats onder sedatie (roesje). Ook een narcose is mogelijk. Vooraf bekijkt de plastisch chirurg samen met u welke behandeling bij u past.

De plastisch chirurg start met het maken van een kleine incisie voor het oor. De grootte van het sneetje hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij aan de bouw, type en de conditie van uw huid. Meestal is het liften naar boven voldoende. Om dit te bereiken wordt tijdens de operatie de huid losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel. Deze bindweefsel- en spierlaag wordt daarna aangetrokken en vastgezet met speciale hechtingen. Ten slotte wordt de overtollige huid weggehaald. Daarna wordt de huid met zo min mogelijk spanning gehecht, waardoor het toekomstig litteken zo smal mogelijk blijft.

Nazorg

Na de operatie kunt u dezelfde dag naar huis. Er is aan het einde van de operatie bij u een speciaal facelift verband aangelegd. Mogelijk laat de plastisch chirurg een draintje in de wond achter dat de volgende dag weer verwijderd wordt. De dag na de behandeling vindt een poliklinische controle plaats en wordt het verband verwisseld. Daarna draagt u een elastische afneembaar verband gedurende één of twee weken. Na drie tot vier weken bent u in het algemeen weer goed toonbaar. Een facelift is een vrijwel pijnloze behandeling. Vaak is het ongemak van de zwelling of het verband het vervelendst. Mocht u toch wat last hebben van napijn, dan mag u de pijnstillers innemen die we u voorschrijven. 

Het gelaat kan tijdelijk flink gezwollen zijn, alhoewel het veel minder is dan bij de gebruikelijke facelift. Er kunnen plaatselijk in beperkte mate voelbare of zichtbare bloeduitstortingen aanwezig zijn. Met name als een en ander gecombineerd is met liposuctie of een ooglidcorrectie kunnen de blauwe plekken wat meer uitgesproken zijn. Voor het oor kan de huid plaatselijk doof aanvoelen. Het openen van de mond geeft vaak een strak gevoel, en plaatselijk kan de huid er nog wat onregelmatig uitzien. Deze onregelmatigheid verdwijnt vanzelf in de loop der tijd.

Risico's

Bij elke operatie zijn er algemene risico’s. Deze omvatten de risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding, het optreden van infecties en verstoorde wondgenezing. Bij gezonde mensen zijn deze risico’s extreem klein.
Daarnaast zijn er ook nog complicaties die specifiek horen bij een facelift. Zo bestaat er een kans op het beschadigen van de aangezichtszenuw. Zelfs als dit gebeurt, herstelt zich dit vaak zonder restverschijnselen. Ook bestaat er een kans op ontsierende littekens waardoor blijvende camouflage noodzakelijk is. Bij voorbijgaande stuggere plekken of langer bestaande vochtophoping kan een behandeling door een huidtherapeute of schoonheidsspecialiste noodzakelijk zijn. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Als u voor en na de operatie niet tenminste 6 weken gestopt bent met roken is er een reële kans op wondgenezingsproblemen.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Lipofilling van het gezicht

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €1.250,-

Waarom lipofilling van het gezicht? 

Naarmate men ouder wordt, verliezen huid en spieren in het gezicht hun elasticiteit. Ook kan de hoeveelheid onderhuids vet verdwijnen. Dit zorgt voor een huid die minder gevuld, glad en stevig is. Er ontstaan rimpels en plooien en het volume in uw gezicht op jonge leeftijd verzakt. Hierdoor kunt u volume missen op plaatsen waar dit vroeger wel zat. Naast het verstrakken van de huid met bijvoorbeeld een facelift, kan uw plastisch chirurg met behulp van lipofilling volume terugbrengen, wat zorgt voor een jonge en gezonde uitstraling. 

Met behulp van liposuctie wordt op een plek waar je het kunt missen (vaak de buik, flanken of dijen) via kleine snedes vet weggezogen met behulp van een holle naald. Dit ‘geoogste’ vet wordt zorgvuldig bewerkt, om de juiste cellen uit het vet te verkrijgen. Deze cellen bestaan uit vetcellen maar ook uit stamcellen. De vet- en stamcellen kunnen vervolgens met een speciale naald in kleine druppeltjes in en onder de huid worden ingebracht. Dit dient goed verdeeld te worden zodat het vet de mogelijkheid krijgt om op deze nieuwe plaats in te groeien. Door de plaatsen waar vet is verdwenen of verzakt, opnieuw te vullen met vet (lipofilling), probeert uw plastisch chirurg een jong en gezond uiterlijk te bewerkstelligen. Tijdens het toevoegen van volume wordt er ook geprobeerd om zoveel mogelijk rimpels en plooien te laten verdwijnen. Het ingroeien van vetcellen duurt zo’n vier maanden, waarbij tussen de 70% en 80% van het ingebrachte vetweefsel uiteindelijk zal overleven. In sommige gevallen moet de ingreep worden herhaald, om het gewenste effect te bereiken. 

Het voordeel van lipofilling is dat het uw eigen vetcellen zijn die worden hergebruikt. Hierdoor is er geen kans op een allergische reactie. Bovendien blijft het vet, als het is ingegroeid, in principe voor altijd op de locatie aanwezig waar het is ingespoten. Naast het toevoegen van volume geven de vet- en stamcellen mogelijk ook enige huidverbetering. 

Wie komt in aanmerking voor lipofilling?

In principe kan lipofilling bij bijna iedereen (die gezond is) worden uitgevoerd. 

Er zijn echter wel een paar beperkingen:

 • Roken geeft slechte resultaten. Daarom moet het roken minimaal 6 weken voor tot minimaal 3 maanden na de ingreep worden gestopt. (Uiteraard is het het beste om helemaal niet meer te roken.)
 • Bloedverdunnende en bepaalde reuma medicatie (o.a. zogenaamde “biologicals”) moeten in overleg met uw plastisch chirurg worden gestopt rondom de operatie.
 • Er moet uiteraard voldoende vet aanwezig zijn op de geschikte donorplaatsen om vet te kunnen verwijderen. Een BMI boven de 18 is vereist. 
 • Voor een blijvend goed resultaat dient uw gewicht niet teveel te variëren, aangezien het ingespoten vetweefsel meegroeit of afneemt met uw gewicht. 

Lipofilling van het gezicht is een cosmetische ingreep welke niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat zijn de mogelijkheden?

De beste behandeling voor de veroudering van uw gelaat hangt sterk af van de vorm van uw gezicht en de huidconditie. De biologische leeftijd van uw huid is belangrijker dan uw kalenderleeftijd. Bij sommige mensen met een goede elastische huid kan alleen lipofilling zonder aanvullende operaties een goede keus zijn. In het geval van verminderde elasticiteit met een overtollige huid kan een aanvullende operatie echter wel noodzakelijk zijn. Een combinatie van ingrepen is vaak de beste keus, hetgeen uw plastisch chirurg in het consult met u kan bespreken. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Voorafgaand aan de operatie wordt door uw plastisch chirurg op uw lichaam afgetekend welke plaatsen geschikt zijn om vet weg te halen en op welke plaatsen vet moet worden toegevoegd. Deze plaatsen heten ook wel de donor en de receptor gebieden.

Lipofilling van het gezicht wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie (roes), maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. 

Allereerst brengt uw plastisch chirurg verdovende en bloedstelpende vloeistof in op de plaats van de liposuctie. Als dit voldoende is ingewerkt, kunnen de vetcellen met een speciale stompe holle naald worden weggezogen. Het verkregen vet wordt vervolgens gescheiden om de juiste vet- en stamcellen over te houden. De vet- en stamcellen kunnen dan met een speciale naald in kleine druppeltjes in en onder de huid worden ingebracht. De kleine huidsnedes worden gesloten en eventueel afgeplakt met een hechtpleister. 

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie? 

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht. 
 • In de eerste twee weken kunnen de gebieden waar het vetweefsel is weggezogen/ingespoten gevoelig en beurs aanvoelen. De huid is vaak gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd). Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de steekgaatjes.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol, maar moet soms worden bestreden met aanvullende pijnmedicatie. Pijn neemt over het algemeen snel af in de eerste dagen. 
 • Op de gebieden van de liposuctie dient u elastische (druk)kleding te dragen gedurende 6 weken na de operatie. Dit zorgt voor een snellere genezing en minder kans op complicaties. 
 • Op de gebieden waar vet is ingespoten en verder moet ingroeien, moet u daarentegen zo min mogelijk druk op uitoefenen. 
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar het uiteindelijke eindresultaat is pas na een jaar. 

Na lipofilling van het gezicht zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Rook niet!
 • Direct na de operatie kunt u het geopereerde gebied koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken. 
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht. 
 • Zodra u thuis bent kunt u direct met lichte activiteiten beginnen.
 • Vermijd bewegingen die pijn doen. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer hierbij niets. Het advies is om te luisteren naar uw lichaam. 
 • Probeer zware activiteiten en intensief te bewegen in de eerste 6 weken te voorkomen. 
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring. 

Na lipofilling komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden vergeleken. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie, een onregelmatig huidoppervlak, pijnstoornissen, teleurstellende overleving van het vet en een verstoorde wond- en/of litteken (keloïd) genezing. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Liposuctie

Algemene informatie

Verdoving: Locale verdoving met eventueel sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Vanaf 45 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Prijs afhankelijk van het te behadelen gebied.

Waarom een liposuctie?

Liposuctie is het weg zuigen (suctie) van abnormale vetophoping. Deze kan bestaan op plaatsen als de buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen en wordt veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Indien de elasticiteit van uw huid voldoende is, kan door liposuctie een goede verbetering van de contour worden verkregen.

Wie komt in aanmerking voor een liposuctie?

Mensen met lokale ophopingen van vetweefsel en een goede huidkwaliteit komen in aanmerking voor een liposuctie. Daarnaast is het belangrijk dat u goed op gewicht bent en niet rookt.

Wat zijn de mogelijkheden? 

De contour kan verbeteren na een liposuctie waarbij de huid over de nieuw gevormde onderlaag komt te liggen. Belangrijk om te weten is dat liposuctie geen afval methode is. 

Als de huid onvoldoende elastisch is of als een groot huidoverschot bestaat, kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van een dermolipectomie (dermis=huid en lipectomie=wegsnijden van vet), waarbij zowel huid als vetoverschot wordt weggesneden.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Via een kleine snede wordt een buisje in het vet gebracht. Het weefsel wordt met het inbrengen van liposuctie vloeistof voorbereid. Nadat de vloeistof is ingewerkt kan het vetweefsel met een buis worden weggezogen. 

Nazorg

Na de operatie draagt u zes weken een elastische broek, rookt u niet en beweegt u binnen de pijngrens.
Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.
De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 4 weken.
Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole. De meeste mensen zijn na zes weken weer helemaal hersteld. De definitieve vorm van het gebied wordt pas na ongeveer 1 jaar bereikt.
Het is belangrijk dat u op de plaats waar de vetcellen verwijderd zijn gedurende 6 weken strakke kleding draagt, om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. 
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Daarnaast kunnen de behandelde gebieden asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) het behandelde gebied. 

De  littekentjes kunnen de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breder litteken veroorzaken.

Onregelmatigheden in de contour van het behandelde gebied kunnen blijven bestaan.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Littekencorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Plaatselijke verdoving | Narcose
Opname:  Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 45 tot 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €400,-

Waarom een littekencorrectie?

Door een eerdere operatie, een ongeval of bijvoorbeeld een zwangerschap kunnen littekens zijn ontstaan. Soms zijn littekens vlak, bleek van kleur en onopvallend maar zeker ook zien wij ontsierende of trekkende littekens. Een littekencorrectie kan dan een oplossing zijn. Voor het ondergaan van een littekencorrectie kunnen meerdere redenen bestaan:

 • Ontsierend litteken
 • Ingetrokken of trekkend litteken
 • Psychoseksuele of emotionele klachten door het aspect van het litteken

Wie komt in aanmerking voor een littekencorrectie?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een littekencorrectie. Indien er sprake is van een rood en verheven litteken is er meestal nog sprake van een onvolledig uitgerijpt litteken en heeft u mogelijk meer baat bij littekenverbeterende injecties dan bij een operatie. Verder maakt een littekencorrectie het oorspronkelijke litteken meestal langer; ook dit kan soms een reden zijn om af te zien van een littekencorrectie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn diverse manieren waarop een litteken gecorrigeerd kan worden:

 1. Littekenverwijdering en -verlenging: Het litteken wordt uitgesneden waarna middels een bepaalde techniek (Z-plastiek) de vorm van het litteken wordt aangepast en verlengd. Hierdoor kunnen trekkingen van het litteken opgeheven worden en kan het nieuwe litteken mooier genezen.
 2. Littekenverwijdering en opnieuw hechten: Door het litteken uit te snijden en opnieuw te hechten kunnen eventuele intrekkingen of littekenverbredingen opgeheven worden. Belangrijk hierbij te vermelden is dat het nieuwe litteken wat langer is dan het eerdere litteken en dat ook het nieuwe litteken weer kan intrekken of verbreden.

Wat in uw geval de beste methode is om uw litteken te corrigeren wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Vlak vóór de littekencorrectie tekent de plastisch chirurg op uw litteken het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving wanneer het een kleiner litteken betreft.

Nadat u onder narcose bent gebracht of de plaatselijke verdoving is ingespoten snijdt de plastisch chirurg het eerder getekende patroon in. Het oude litteken wordt verwijderd en eventueel verlengd waarna de plastisch chirurg de nieuwe wond weer hecht.

Overtollig wondvocht kan bij grote wonden zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje, meestal wordt tegenwoordig geen slangetje meer geplaatst.

Nazorg

Na de operatie gaat u, wanneer deze onder narcose plaatsvond, naar de uitslaapkamer. Indien u zich goed voelt mag u dezelfde dag naar huis. Bij plaatselijke verdoving mag u direct naar huis. U mag niet zelf autorijden, laat u dus ophalen door iemand die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 6 weken.

Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Indien het litteken na 2 maanden vurig is, kan u starten met siliconen pleisters voor 2 maanden. Deze pleisters zorgen dat het litteken minder vurig wordt en minder dik.

Ook het gevoel rondom het litteken is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan circa een half jaar tot een jaar duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Incidenteel zien we een trombosebeen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een eventuele narcose.

De belangrijkste risico's rondom deze operatie zijn echter met name gerelateerd aan de wond en het litteken. De wond kan ontsteken, nabloeden of langdurig open zijn wanneer deze matig geneest. Het risico hierop is met name vergroot bij rokers. Ook kan het litteken opnieuw verdikken, verbreden, trekken of asymmetrisch zijn.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Neuscorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Algehele verdoving
Opname: Poliklinisch
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120-180 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.450,-

Waarom een neuscorrectie?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een neuscorrectie. Dit kan zijn: aangeboren afwijkingen, misvormingen na bijvoorbeeld een ongeval of klachten van een verstopte neus. Daarnaast kan het zijn dat mensen een neuscorrectie willen omdat ze ontevreden zijn over de vorm en dat men dus een cosmetische correctie wenst. Vaak is men dan ontevreden over vormafwijkingen zoals: scheefstand, een bobbel op de neus, een te grote neus of een lelijke neuspunt. Omdat de neus zo centraal in het gezicht staat, is de neus ook erg belangrijk voor de uitstraling van uw gezicht. 

Wie komt in aanmerking voor een neuscorrectie?

In principe komt iedereen in aanmerking voor een neuscorrectie vanaf het moment dat de neus volgroeid is. Dit is vanaf het 18e levensjaar. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Het is belangrijk goed aan te geven wat u het meeste stoort en wat u van een operatie verwacht. Bedenk daarbij ook dat soms niet alles mogelijk is. Dit heeft te maken met de aanwezige “bouwstenen” van de neus en met de opbouw van uw gezicht. Een gesprek met de plastisch chirurg is dan ook belangrijk om uw wensen af te stemmen met datgene wat een operatie kan veranderen. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vrijwel altijd vindt de operatie plaats onder algehele narcose. Na de narcose wordt ook nog plaatselijke verdoving ingespoten met een lang werkzaam middel. Hierdoor hebben mensen na de operatie weinig pijn.

Meestal wordt er een niet zichtbaar sneetje aan de binnenzijde van de neusvleugels gemaakt. Dit wordt gecombineerd met een klein littekentje tussen de neusgaten dat wel zichtbaar is. Dit is een “open” neuscorrectie. 

Soms kan de operatie zonder het uitwendig litteken worden uitgevoerd. Dit is een “gesloten” neuscorrectie.

Het zichtbare litteken tussen de neusgaten kan in het begin enigszins rood zijn. Maar bij de controles na ongeveer 6 weken tot 3 maanden is het al bijna niet meer zichtbaar. Nadat de sneetjes in de huid zijn gezet, kan vervolgens de huid opgeklapt worden en wordt het frame dat de neus steun geeft zichtbaar. Dit frame bestaat uit bot en uit kraakbeen. Dit bot en kraakbeen moet worden aangepast om de neus de juiste vorm te geven. Ook moet er altijd aandacht zijn voor de ademweg. Om deze te verbeteren kan het nodig zijn om inwendig meer ruimte te maken of om het neustussenschot recht te zetten.

Als u weer wakker wordt uit de narcose, heeft u meestal een kapje op en zijn er een paar hechtinkjes zichtbaar. Een flinke blauwe zwelling van de oogleden is mogelijk en ook kan de bovenlip dik aanvoelen. Als het nodig is, worden in de neusgaten neustampons aangebracht. Dit zijn kleine stukjes schuimplastic, welke zijn ingesmeerd met een glijmiddel, zodat ze er na 2 tot 3 dagen gemakkelijk uit gaan.

Nazorg

Na de operatie moet u de neus gedurende 3 dagen koelen. Dit betekent elk uur 15 minuten koelen met bijvoorbeeld een ijsbrilletje op een doekje. Het is normaal dat de zwelling in deze tijd nog toeneemt. Ook kan er nog wat bloederig vocht lekken uit uw neus of keel. Na twee tot drie dagen worden de eventueel aanwezige neustampons verwijderd. Een week na de operatie worden de uitwendige hechtingen eruit gehaald en gaat het kapje af. Soms moet het kapje onverhoopt nog een week langer blijven zitten. De blauwe verkleuringen zijn meestal na ongeveer twee weken verdwenen zodat u weer toonbaar bent. U zult nog wel her en der wat zwelling hebben van het gezicht. De pijn is over het algemeen gering, maar als het nodig is kunt u om de zes uur twee tabletten paracetamol van 500 milligram innemen. De neus kan verder wat verstopt zijn. Hiervoor raden wij aan frequent te spoelen met zoutwater neusspray. Otrivin of vergelijkbare middelen mogen niet worden gebruikt!  

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in het medische dossier.

Wanneer is het definitieve resultaat zichtbaar?

De zwelling neemt in de loop der tijd af. Ook het gevoel van de bovenlip en de neuspunt keren in de loop der tijd terug. De zwelling van het slijmvlies aan de binnenzijde heeft tijd nodig om af te slinken. Pas na ongeveer 1 jaar zijn de details goed te zien.  Dit betekent niet dat u in die periode ook zichtbaar met een dikke neus rondloopt. Na ongeveer 10 dagen is eigenlijk iedereen weer goed toonbaar en kunnen dagelijkse werkzaamheden weer worden opgepakt.

Risico's

Bij elke operatie heeft u een kleine kans op een complicatie. Deze algemene risico’s omvatten de risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding en het optreden van infecties. Bij gezonde mensen zijn deze risico’s bij neuscorrecties extreem zeldzaam.

Naast de algemene risico’s, kent een neuscorrectie ook nog specifieke complicaties. Ondanks dat de plastisch chirurg streeft naar een zo goed mogelijk eindresultaat, kunnen door bijvoorbeeld littekenweefsel, een oude breuk of prikkeling van bijvoorbeeld het botvlies kleine restafwijkingen voelbaar of zichtbaar zijn. Ook enige asymmetrie of scheefstand zijn mogelijk. Indien u absolute perfectie verwacht, kunt u beter niet aan een neuscorrectie beginnen. De kleine afwijkingen waar we het hier over hebben, zijn meestal overigens op het eerste gezicht niet opvallend.

Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico’s tot een minimum te beperken. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Onderooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €1.450,-

Waarom een correctie van de onderoogleden?

Uw ogen nemen een belangrijk deel in van uw gezicht. Onze gezichtsuitdrukking wordt grotendeels bepaald door onze ogen maar zeker ook door onze oogleden. Met het verouderingsproces verliest de huid en spier elasticiteit, waardoor de huid minder glad en stevig is. Het volume in het gezicht van een jong persoon verzakt, hetgeen rimpels, wallen, huidoverschot en een vermoeid uiterlijk met zich mee brengt. Veelal kan een plastisch chirurg dit verouderingseffect ter plaatse van de onderoogleden verbeteren met een onderooglidcorrectie. Het resultaat van deze ingreep is een jonge, gezonde en minder vermoeide uitstraling.

Wie komt in aanmerking voor een onderooglidcorrectie?

Een cosmetische onderooglidcorrectie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat de onderoogleden vaak geen functionele klachten veroorzaken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een onderooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie, maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. Er zijn grofweg twee manieren waarop de onderoogleden kunnen worden hersteld. Er kan sprake zijn van een operatie met een snee door de huid net onder de wimperrand of van een snee aan de binnenzijde van het slijmvlies van het oog. Welke ingreep het beste effect geeft voor uw persoonlijke situatie, bespreekt uw plastisch chirurg met u tijdens het consult. Een onderooglid- en bovenooglidcorrectie kan met elkaar worden gecombineerd. De mogelijkheden en details van een gecombineerde ingreep zal uw plastisch chirurg tevens met u bespreken tijdens het consult. Informatie over correctie van de bovenoogleden vindt u op de pagina ‘Bovenooglidcorrectie’.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Voorafgaand aan de ingreep zal uw plastisch chirurg in zittende positie aftekenen waar het probleem zich bevindt en op welke manier dit zal worden opgelost. Indien de uitwendige techniek wordt uitgevoerd, zal de huidsnede verlopen vlak onder de wimperrij van het onderooglid. De snee loopt soms wat verder door tot voorbij de buitenste ooghoek, afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tijdens de ingreep wordt het vetweefsel verplaatst. In sommige gevallen wordt ook vetweefsel verwijderd. Aan het einde van de ingreep wordt bepaald hoeveel overtollige huid moet worden verwijderd. Indien u niet onder narcose bent, wordt u gevraagd om uw mond en ogen volledig te openen zodat dit goed kan worden bepaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een onderooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de onderooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Lees ook de chirurgische bijsluiter 'onderooglidcorrectie' van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Ooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een ooglidcorrectie?

Overhangende oogleden, rimpelvorming rondom de ogen, wallen of afhangende wenkbrauwen. Allemaal zaken die zorgen voor een vermoeide indruk, terwijl u zich fit voelt. Vaak komen hier ook nog klachten als hoofdpijn bij. Een ooglidcorrectie biedt een uitkomst. 

Wie komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

Er zijn diverse redenen voor een ooglidcorrectie. Wanneer u een overschot heeft aan huid boven of onder uw ogen komt het vaak voor dat er klachten ontstaan als:

 • Vermoeide of zwaren ogen
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Beperkt blikveld

Natuurlijk is het ook mogelijk dat het u gewoon stoort, zonder dat u bovenstaande klachten heeft.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn twee soorten ooglidcorrecties: een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Bij last van huid rond de bovenoogleden dat over de ogen heen hangt, is een bovenooglidcorrectie een passende behandeling. Wanneer u lastheeft van wallen onder uw ogen, als gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of een vetophoping onder het oog, is een onderooglidcorrectie een goede optie. Beide ooglidcorrecties zijn relatief korte behandelingen. In sommige gevallen worden beide behandelingen met elkaar gecombineerd.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Beide ooglidcorrecties zijn operatieve ingrepen. Bij een bovenooglidcorrectie wordt overtollig huid van het bovenooglid verwijderd. Bij een onderooglidcorrectie worden de wallen rondom de ogen verkleind. Beide ooglidcorrecties vinden plaats onder sedatie waarbij u een roesje krijgt en aanspreekbaar bent of plaatselijke verdoving. In de meeste gevallen gaat het om een plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg overlegt van tevoren altijd welke vorm van verdoving voor u het meest passend of gewenst is. De operatie vindt uiteindelijk plaats op een poliklinische operatiekamer (POK) Of operatiekamer.

Tijdens de bovenooglidcorrectie wordt een reepje huid en een deel van de verslapte spier van de bovenoogleden verwijderd. Wanneer noodzakelijk wordt ook een teveel aan vetweefsel weggehaald. Vervolgens wordt de huid keurig gehecht en krijgt u kleine pleistertjes op de Hechting, deze blijft 1 week zitten dan worden de hechtingen verwijderd.

Bij de onderooglidcorrectie wordt er een huidsnede gemaakt vlak onder de wimpers van het onderooglid. Deze loopt door tot ongeveer 1 centimeter buiten de bovenste ooghoek. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tevens wordt het teveel aan vetweefsel verplaatst of verwijderd. De huid wordt hierbij naar de zijkant strakgetrokken En het onderooglid wordt gefixeerd met een hechting die oplost. Daarna wordt de overtollige huid weggehaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een ooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de ooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Oorcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 60 tot 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €975,- 

Waarom een correctie van de oren?

Uw oren kunnen een storende afstaande stand hebben, waardoor u bijvoorbeeld uw haar niet kunt dragen zoals u zou willen omdat de oren dan meer opvallen. Met een oorcorrectie zorgt uw plastisch chirurg ervoor dat de oren minder ver afstaan van het hoofd en de oren een minder opvallend aspect hebben.

Wie komt in aanmerking voor een oorcorrectie?

Een oorcorrectie bij iemand boven de 18 jaar wordt zelden vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een oorcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie, maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. Er zijn veel verschillende manieren waarop het kraakbeen en de huid kan worden veranderd om de afstaande stand van de oren te verminderen. Het kraakbeen van het oor kan worden verzwakt, ingesneden, gebogen en/of verwijderd waarbij de vorm van de buitenste oorrand (oftewel helix) en de binnenste gehoorschelp zullen verbeteren. Welke ingreep het beste effect geeft voor uw persoonlijke situatie bespreekt uw plastisch chirurg met u tijdens het consult.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Voorafgaand aan de ingreep brengt uw plastisch chirurg samen met u in kaart waar zich het probleem bevindt en op welke manier dit zal worden verbeterd. De huidsnede zal verlopen achter het oor en in sommige gevallen zijn er kleine snedes nodig aan de voorkant van de oorschelp welke u naderhand niet tot nauwelijks zult zien. De stand van het kraakbeen wordt aangepast en/of verwijderd, waarna de huid achter het oor zal worden gesloten. Aan het einde van de ingreep legt uw plastisch chirurg een hoofdverband aan, welke de oren in de juiste positie houden en druk geven op het operatiegebied.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • Na de operatie zal een hoofdverband worden aangebracht, welke een aantal dagen zal moeten blijven zitten totdat u terugkomt bij de verpleegkundige voor het verwijderen van de hechtingen. Het verband zorgt voor de juiste positie van de oren, een verminderde kans op een nabloeding en dat eventuele vocht lekkage kan worden opgenomen in het verband.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol, maar moet soms worden bestreden met aanvullende pijnmedicatie. Pijn zal snel afnemen in de eerste dagen.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oren gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan het zijn dat u last heeft van jeuk.
 • In de eerste periode kunnen de oren gevoelig zijn bij aanraking en temperatuurschommelingen.
 • Na het dragen van het hoofdverband is het van belang om de oren aanvullend te beschermen met een elastische zweetband. Deze band moet aanvullend gedurende 2 weken overdag en 6 weken tijdens de nacht worden gedragen.
 • Het is niet verstandig om gedurende de eerste 6 weken na de operatie een sport te beoefenen.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar na de operatie.

Na een oorcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet aan de oren te zitten.
 • Na het afnemen van het verband mag u meteen douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes. Nadat de wondjes genezen zijn kunt u deze insmeren met een hydraterende crème.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de oorcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt, zodat het effect van de ingreep goed kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken (keloïd) genezing en het terugkeren van afstaande oren. Een complicatie die specifiek kan optreden bij correctie van afstaande oren is het ontstaan van een afwijkende vorm van het oor ten gevolge van een bloeding of ontsteking rondom het kraakbeen. Zoals hierboven vermeld, kan het zijn dat er na de operatie geleidelijk opnieuw afstaande oren ontstaan, soms met een verschil tussen het linker- en rechteroor. In deze situatie is soms later een aanvullend herstel nodig.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Voorhoofdslift endoscopisch

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie of narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 1 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf € 2.950,- 

Waarom een voorhoofdslift?

Met de toename van de leeftijd en het normale verouderingsproces is het mogelijk dat uw wenkbrauwen verzakken. Dit resulteert vaak in een gezichtsuitdrukking met rimpelvorming waardoor u er vermoeid, minder vitaal, oud of boos uitziet. Een voorhoofdslift biedt dan een uitkomst. Het doel van een voorhoofdslift is om de wenkbrauwen weer op normale hoogte te brengen, zodat u geen last meer heeft van gezichtsveldbeperkingen. U ziet er daardoor vitaler uit, maar behoudt uw normale uitdrukking in het gezicht. Het effect van een voorhoofdslift blijft meestal jaren. 

Voorhoofdslift, wenkbrauwlift of ooglidcorrectie?

Uit ervaring weten we dat veel mensen in eerste instantie denken dat ze een bovenooglidcorrectie nodig hebben, doordat ze tegen de oogleden aankijken. Echter soms is juist een endoscopische voorhoofdslift of een wenkbrauwlift nodig. Samen met u stemt de plastisch chirurg af welke ingreep het best passende resultaat voor u biedt.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Voordat de behandeling begint maken we foto’s voor in uw medisch dossier. Al uw vragen worden vooraf beantwoord tijdens een persoonlijk consult met de plastisch chirurg. Een voorhoofdslift vindt plaats onder sedatie (een roesje). De plastisch chirurg gebruikt een speciale verdoving waardoor u geen pijn ondervindt. Aan een endoscopische voorhoofdslift houdt u tegenwoordig erg kleine en nauwelijks zichtbare littekens over. Het is dus geen enkel probleem om een voorhoofdslift bij kalende mensen uit te voeren. Tijdens deze voorhoofdslift:

 • Wordt uw huid plaatselijk opgespoten met een speciale vloeistof die het bloedverlies beperkt.
 • Maakt de plastisch chirurg aan beide zijden van het voorhoofd drie kleine sneetjes in de haargrens. Via deze sneetjes brengen we een kleine camera en instrumenten in.
 • Wordt het botvlies onder de spieren van het voorhoofd losgemaakt. De verschillende gevoelszenuwen worden gespaard.
 • Trekt de plastsich chirurg het botvlies aan. Hierdoor gaan de wenkbrauwen omhoog.
 • Wanneer de wenkbrauwen op de goede hoogte staan wordt het botvlies tijdelijk in deze stand vastgezet. Hiervoor worden oplosbare hechtingen gebruikt. Het botvlies groeit daarna weer snel aan het bot.
 • Het overschot aan huid wordt verdeeld naar achteren over de behaarde hoofdhuid. Uiteindelijk verdwijnt dit vanzelf zodat er geen huid hoeft te worden verwijderd.

Nazorg

Een voorhoofdslift is vrijwel pijnloos. Enkele uren na de voorhoofdslift mag u alweer naar huis. Na de behandeling krijgt u een strakke band om uw hoofd. Die mag de volgende dag worden verwijderd. Wij raden u af om de eerste drie weken geen zware inspanning te verrichten. De meeste mensen gaan na 10 dagen weer aan het werk en zijn na twee weken weer goed toonbaar.

 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.