Borstlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Excl. prothesen vanaf €3.550 en incl. prothesen vanaf €5.150 (ronde prothesen)

Waarom een borstlift?

Wanneer de borsten na een zwangerschap, door sterke vermagering kleiner worden, kan het voorkomen dat de huid niet elastisch genoeg is om zich aan te passen aan het verminderde volume. De borsten zitten dan ‘te ruim in het vel’ en gaan hangen. Ook de leeftijd heeft invloed op het model van de borsten, na het dertigste levensjaar begint de huid immers te verslappen. Dit is een natuurlijk proces. Door het huidoverschot operatief weg te nemen en tegelijkertijd de borstklier weer in model te brengen, ontstaat weer een steviger borst. Desgewenst kan deze ingreep worden gecombineerd met een borstvergroting, waarbij inwendige protheses in de borsten worden geplaatst.

Wie komt in aanmerking voor een borstlift?

Allereerst moet u volgroeid zijn. Als de borsten erg verslapt zijn en u bent tevreden over het volume, kan een borstlift een goede oplossing zijn. Indien u het volume te klein vindt, kan een borstvergroting met -lift een optie voor u zijn. De plastisch chirurg overlegt met u welke ingreep voor u het fraaiste resultaat kan opleveren. Daarnaast is het voor uw eigen gezondheid en het beperken van de risico’s belangrijk dat u ten minste 6 weken voor en 4 weken na de ingreep niet rookt en dat de verhouding van uw lichaamslengte en -gewicht (BMI) niet boven de 30 is.

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij een borstlifting verandert de cupmaat niet (behalve wanneer tevens protheses worden ingebracht), omdat alleen huid wordt weggehaald. Een bestaand verschil in grootte tussen de linker- en rechterborst kan eventueel meteen worden gecorrigeerd: van de grootste borst wordt dan, behalve huid, ook een stukje borstweefsel weggehaald. Bij een borstlifting wordt geen correctie verricht van het overtollig weefsel dat bij sommige vrouwen van de oksel doorloopt naar de rug.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatie patroon af. De borstlifting gebeurt onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf uur. Bij de borstlifting wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt een deel van de huid onder de borst weggenomen. Het borstweefsel zelf (de klierschijf) wordt opnieuw in model gebracht en tevens omhoog verplaatst.

Nazorg

Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken.
Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie.

De eerste weken draagt u een speciale sportbeha. De eerste week moet u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

De littekens kunnen nog een poos vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan even duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst. Ook kan het zijn dat u na een eventuele zwangerschap geen borstvoeding meer kan geven. Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Borstvergroting

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 60 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €3.450 (ronde prothesen)

Waarom een borstvergroting?

Bij vele vrouwen leeft de wens naar grotere of steviger borsten. Bij sommige vrouwen kunnen de borsten al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Bij andere vrouwen neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of zijn de borsten slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet. Elk jaar worden in Nederland duizenden borstvergrotende operaties uitgevoerd. Als u denkt dat de grootte van uw borsten niet meer in verhouding is met de rest van uw lichaam of de stevigheid is niet meer wat het was, zal uw plastisch chirurg u kunnen vertellen wat u kunt verwachten van een borstvergrotende operatie. Soms kan een klein verschil voor u toch net het verschil zijn.

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting?

Niet iedere vrouw zal in aanmerking komen voor een borstvergroting. U moet allereerst volgroeid zijn. Indien de borsten erg verslapt zijn kan een borstlift, mogelijk in combinatie met een prothese, een betere oplossing bieden. De plastisch chirurg overlegt met u welke ingreep voor u het fraaiste resultaat kan opleveren. Daarnaast is het voor uw eigen gezondheid en het beperken van de risico’s belangrijk dat u ten minste 6 weken voor en 4 weken na de ingreep niet rookt en dat de verhouding van uw lichaamslengte en -gewicht (BMI) niet boven de 30 is. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Een borstvergrotende operatie kan met gebruik van een prothese. Hierdoor worden uw borsten weer voller en steviger. Een prothese kan op verschillende manieren worden ingebracht: via de plooi onder de borst, via de oksel of via de tepel. De prothese kan direct onder de borstklier geplaatst worden geplaatst of dieper, onder de grote borstspier. Afhankelijk van uw wensen en situatie kan een druppelvormige of ronde prothese gebruikt worden. Een borstvergrotende operatie kan ook met eigen vetweefsel. Samen met uw plastisch chirurg wordt besproken en beoordeeld wat in uw geval de beste methode is voor een borstvergroting. 

De prothesen

De prothesen die gebruikt worden voor een borstvergroting bestaan uit een siliconenrubber omhulsel, waarvan het oppervlak ruw is. De inhoud van de prothese kan bestaan uit een siliconengelei of zout water. Elke vulling heeft zijn specifieke voor- en nadelen. De prothesen die gevuld zijn met siliconen worden al tientallen jaren gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De prothesen, die bij een borstvergroting ingebracht worden, zijn van hoge kwaliteit en in verschillende vormen beschikbaar.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak vóór de borstvergroting tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatie plan af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg maakt een snede op de vooraf afgesproken plaats. Via deze snede wordt de borstprothese ingebracht onder de borstklier of onder de borstspier. Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje. Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van infecties. Aan het eind van de operatie worden uw borsten verbonden met een steunend plakverband. 

Nazorg

Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee. De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken. Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. De eerste weken draagt u een speciale sportbeha en soms een elastische band over de bovenkant van de borst. De eerste week moet u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld. De littekens kunnen nog een poos vrij vurig (wat rood) van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan even duren. Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose. Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode niet sporten en geen zwaar werk doen. Heel soms ontstaat er een kapselschrompeling of kapselcontractuur: het kapsel trekt dan te veel samen. In dat geval kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Gelukkig is het risico op kapselcontractuur veel kleiner geworden mede dankzij de nieuwe protheses en andere maatregelen die tijdens de operatie worden genomen. Specifieke risico's van een borstprothese zijn het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst. Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. 

 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Borstvergroting door middel van lipofilling

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Vanaf 60 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken

Waarom lipofilling van de borst? 

Lipofilling is een operatie waarbij de borsten worden opgevuld met lichaamseigen vet. Het vet wordt eerst op een andere plaats verwijderd middels liposculptuur (een vorm van liposuctie). Dit vet wordt vervolgens speciaal geprepareerd, onder andere in een centrifuge, en met speciale naalden weer ingebracht in de borst. De vetcellen moeten hierna ingroeien in het borstweefsel. Dit lukt bij ongeveer 60-70% van de vetcellen. De borst wordt hierdoor een halve tot maximaal 1 cupmaat groter. Een voordeel van deze operatie in vergelijking met een borstvergroting met protheses, is dat de wonden kleiner zijn en er geen kapselschrompeling voor kan komen. Ook vinden sommige vrouwen het een voordeel dat er in dezelfde operatie liposculptuur van een bepaald gebied plaats vindt. Dit gebied wordt namelijk slanker. Een nadeel is dat niet met zekerheid kan worden gezegd hoeveel vetweefsel er in gaat groeien. 

Wie komt in aanmerking voor lipofilling?

Lipofilling van de borsten is een goed alternatief als u liever geen implantaten heeft, of als u implantaten wil laten vervangen door uw eigen vetweefsel en u momenteel een A of B cup heeft. Als u erg slank bent, zal worden gekeken of dit toch tot de mogelijkheid behoort. Met lipofilling is een vergroting van een halve tot maximaal één cupmaat mogelijk. Daarnaast is een ongelijkheid of verslapping van de borsten te corrigeren. Het is erg belangrijk dat u niet rookt, omdat anders de verplaatste vetcellen niet kunnen overleven. 

Wat zijn de mogelijkheden?

In principe is de lipofilling een goede methode voor het vergroten van (verslapte) borsten die momenteel een A of B cup zijn. Met deze liposculptuur methode is de kans op overleving van het ingebrachte vet maximaal, maar het kan voorkomen dat (een deel van) het ingebrachte vet toch wordt geabsorbeerd, zodat een tweede correctie eventueel nodig is. Er kan geen garantie worden gegeven of het effect blijvend is, aangezien het lichaam continu aan een verouderingsproces onderhevig is.

De dag van de operatie 

Op de dag van de operatie komt u naar de kliniek. Vergeet niet uw vooraf gekochte sport BH mee te nemen en eventueel uw eigen medicatie. Het is belangrijk dat iemand u haalt en brengt en dat u de eerste 24 uur niet alleen bent. Ook dient u voor de operatie niet gegeten en gedronken te hebben. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Eerst wordt via een klein steekgaatje een verdovende vloeistof ingebracht op de plaatsen waar de vetcellen worden verwijderd, terwijl ook de borsten worden verdoofd. Nadat de verdoving is ingewerkt worden de vetcellen verwijderd, bewerkt en met een speciale naald ingebracht in de borsten.

Vervolgens wordt via het kleine sneetje, meestal bij de navel, vet uit de buikhuid verwijderd. Dit wordt na speciale voorbereiding (onder andere met een centrifuge) via kleine steekgaatjes met een speciale naald ingebracht in de borsten.

De littekentjes zijn klein en vallen in het algemeen na enige tijd maar weinig op. De plaats waar het vet wordt weggehaald, wordt slanker. Het koelen van de plaats waar de liposculpture is uitgevoerd, vermindert de kans op zwelling. De plek waar het vet wordt ingespoten dient niet gekoeld te worden. 

Nazorg

De eerste dagen na de operatie zijn de borsten nog gezwollen en voelen gespannen aan. Dit kan gevoelig zijn. Hiervoor krijgt u een recept voor pijnstilling mee. Het resultaat is direct na de operatie nog niet zichtbaar. De zwelling neemt langzaam af en de borsten zullen minder gespannen aanvoelen. De borsten worden hierdoor ook weer kleiner. Na 6 weken tot 3 maanden is het resultaat goed zichtbaar. Op de plaats waar de liposculture (de buik) is uitgevoerd, draagt u gedurende 6 weken strakke kleding. Echter, ter plaatse van de borsten is het van belang dat u zo min mogelijk druk plaatst op de borsten, omdat hier de vetcellen goed doorbloed moeten zijn om in te groeien. 

Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. Daarnaast krijgt u nog een eindcontrole na ongeveer 3 tot 6 maanden. Als er eerder iets is, komt u uiteraard eerder op controle, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Borsten zijn nooit gelijk. Ook na de operatie kan het zijn dat uw borsten ongelijk blijven. Het is namelijk van te voren niet te voorspellen hoeveel vetcellen overleven. 

Op de plekken waar vet is weggehaald kunnen onregelmatigheden voelbaar of zichtbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Wat mag ik na de operatie?

De eerste drie week dient u zo veel mogelijk rust houden. De vetcellen moeten immers overleven en opnieuw ingroeien. Na drie weken kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. U kunt in principe alles doen wat geen pijn doet, mits u de onderstaande leefregels in acht neemt. Als u geen lichamelijk inspannend werk heeft, kunt u uw werk na ongeveer 2 weken weer hervatten. 

Belangrijkste leefregels na een lipofilling van de borsten:

 • Draag strakke kleding op de plekken waar het vet weg is gehaald gedurende 6 weken.
 • Houd de borsten warm en zorg dat er geen druk op komt.
 • Na 24 uur mag u weer douchen, maar niet in bad. Dat mag weer na 3 weken indien de wonden goed genezen zijn.
 • De eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen of intensief sporten.
 • Autorijden mag na 2 weken weer mits u zelf inschat dat dit weer goed en verantwoord gaat.

Kan ik na de operatie nog borstvoeding geven?

Ja, een lipofilling van de borsten heeft in principe geen invloed op de borstvoeding. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Borstvergroting met lift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagopname
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €5.150 (ronde prothesen)

Waarom een borstvergroting met -lift?

De borsten kunnen na een zwangerschap of door sterke vermagering kleiner worden. Het kan voorkomen dat de huid niet elastisch genoeg is om zich aan te passen aan het verminderde volume. Doordat de borsten ‘te ruim in het vel’ zitten, gaan ze hangen. Hiernaast heeft ook de leeftijd invloed op het model van de borsten, na het dertigste levensjaar begint de huid immers te verslappen. Dit is een natuurlijk proces. Een steviger borst kan gerealiseerd worden door operatief het huidoverschot weg te nemen en tegelijkertijd de borstklier weer in model te brengen en te vergroten met een prothese. Hierbij wordt ook de tepel weer op de juiste anatomische plaats gezet. 

Wie komt in aanmerking voor een borstvergroting met -lift?

Allereerst moet u volgroeid zijn. Indien u het volume te klein vindt en u vindt dat de borst te veel hangt, kan een borstvergroting met -lift een goede optie voor u zijn. De plastisch chirurg overlegt met u welke ingreep voor u het fraaiste resultaat kan opleveren. Daarnaast is het voor uw eigen gezondheid en het beperken van de risico’s belangrijk dat u ten minste 6 weken voor en 4 weken na de ingreep niet rookt en dat de verhouding van uw lichaamslengte en -gewicht (BMI) niet boven de 30 is.

Wat zijn de mogelijkheden?

Bij een borstvergroting met -lift wordt de borst volledig geremodelleerd: de tepel wordt weer op de juist anatomische positie geplaatst, het teveel aan huid wordt verwijderd en het volume wordt vergroot. Een bestaand verschil in grootte tussen de linker- en rechterborst kan eventueel meteen worden gecorrigeerd: van de grootste borst wordt dan, behalve huid, ook een stukje borstweefsel weggehaald. 

De dag van de operatie

Op de dag van de operatie komt u naar de kliniek. Vergeet niet uw vooraf gekochte sport BH mee te nemen en eventueel uw eigen medicatie. Het is belangrijk dat iemand u haalt en brengt en dat u de eerst 24 uur niet alleen bent. Ook dient u voor de operatie niet gegeten en gedronken te hebben. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw borsten het operatie patroon af. De borstvergroting met -lift gebeurt onder algehele narcose en duurt ruim anderhalf tot twee uur. Bij de borstvergroting met -lift wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt een deel van de huid onder de borst weggenomen. Het borstweefsel zelf (de klierschijf) wordt opnieuw in model gebracht en tevens omhoog verplaatst. Daarnaast brengt de plastisch chirurg een prothese aan onder de borstklier of onder de borstspier. Overtollig wondvocht wordt aan beide kanten afgevoerd via een slangetje (drain) dat uitkomt in een plastic fles.

Nazorg

Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep, ook met drains. In bad gaan mag pas na 6 weken.
Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie.

De eerste weken draagt u een speciale sportbeha en soms een elastische band over de bovenkant van de borst. De eerste week moet u echt rust houden. Daarna kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. De meeste vrouwen zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

De littekens kunnen nog een poos vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de tepels is de eerste maanden vaak anders of afwezig.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's 

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een kapsel rond de prothesen, dit is een natuurlijk proces. Daarom mag u tijdens die periode niet sporten en geen zwaar werk doen. Heel soms ontstaat er een kapselschrompeling of kapselcontractuur: het kapsel trekt dan te veel samen. In dat geval kunnen we het kapsel weghalen en eventueel de prothesen vervangen. Gelukkig is het risico op kapselcontractuur veel kleiner geworden mede dankzij de nieuwe protheses en andere maatregelen die tijdens de operatie worden genomen.

Specifieke risico's van een borstprothese zijn het plooien of het scheuren van de buitenste laag van de prothesen. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden. Met de huidige cohesieve (vaste) siliconenvulling loopt de inhoud echter niet meer naar buiten. Daarnaast kunnen de borsten asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) de borst.

Door de borstlift kan het gevoel in de tepel verminderd of afwezig zijn. Mocht er nog een zwangerschap komen, zou borstvoeding moeizamer kunnen gaan of helemaal niet lukken. 

Het litteken kan de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken. 

Lees ook de chirurgische bijsluiter “siliconen borstimplantaten” van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Borstverkleining

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling | Soms 1 nacht overnachten
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.550

Waarom een borstverkleining?

Vrouwen met een grote cup krijgen vaak functionele klachten zoals rug-, nek- of hoofdpijn. Het kan ook zijn dat er in de zomer smetplekken onder de borsten ontstaan. Daarnaast worden veel vrouwen onzeker van een te grote cup en dit uit zich in een onzekere houding.
Een borstverkleinende operatie biedt in dit geval een uitkomst. Cliënten die een borstverkleining hebben ondergaan zijn over het algemeen altijd positief. Klachten zijn verdwenen, bovenkleding scheelt vaak twee maten en de lichaamsverhoudingen zijn beter. Jaarlijks worden in Nederland duizenden borstverkleinende operaties uitgevoerd. Schuw dus niet om ons vragen te stellen. Wij helpen u graag!

Wie komt in aanmerking voor een borstverkleining?

U komt in aanmerking voor een borstverkleining wanneer u volgroeid bent. Vrouwen die borstvoeding willen geven, raden wij aan deze operatie uit te laten voeren na de zwangerschap(pen). De meeste borstverkleinende operaties boven cup DD volume worden vergoed. De verzekeraar is vaak wel erg streng als het gaat om uw BMI (de verhouding tussen lengte en gewicht). Uw BMI moet onder de 30 zijn.

Wie komt in aanmerking voor een borstverkleining?

U komt in aanmerking voor een borstverkleining wanneer u volgroeid bent. Vrouwen die borstvoeding willen geven, raden wij aan deze operatie uit te laten voeren na de zwangerschap(pen). De meeste borstverkleinende operaties boven cup dd volume worden vergoed. De verzekeraar is vaak wel erg streng als het gaat om uw bmi (de verhouding tussen lengte en gewicht). Uw bmi moet in het algemeen onder de 30 zijn.
Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een borstverkleining gaat u eerst naar uw huisarts. Daar vraagt u om een doorverwijzing. De plastisch chirurg vraagt vervolgens goedkeuring bij de verzekeraar aan. Na enkele weken krijgt u bericht van uw verzekeraar of de operatie vergoed wordt.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden qua borstverkleining verschillen per persoon. Bespreek met de plastisch chirurg wat mogelijk is voor u. Wanneer er bijvoorbeeld een asymmetrie is in de borsten krijgt u na de operatie niet altijd een symmetrie. Uiteraard proberen we wel het volume gelijk te krijgen. Belangrijk is dus om vooraf te bespreken wat de cupmaat gaat worden. De plastisch chirurg overlegt met u wat voor u het fraaiste resultaat oplevert. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent allereerst op uw borsten het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie worden de borsten verkleind door huid en klierweefsel aan de onderkant weg te halen. Om de borst een natuurlijke vorm te geven legt de plastisch chirurg een figuurnaad van de tepelhof recht naar beneden.

Nazorg

Wij adviseren om na de behandeling drie weken dag en nacht een sportbeha te dragen en zes weken geen zware inspanningen te verrichten.

Risico's

Het is belangrijk om te weten dat het gevoel in de tepel na de operatie volledig wegvalt. Dit komt doordat de tepel losgemaakt wordt van het klierweefsel. Het geven van borstvoeding is hierdoor ook niet meer mogelijk.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Bovenarmlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.550,-

Waarom een bovenarmlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenarmen ontstaan? Zijn uw bovenarmen te vol geworden? Heeft u genoeg van het dragen van contourcorrigerende kleding of stoort u zich aan de overtollige huid op uw bovenarmen? Sporten helpt dan niet om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren en een armlift kan dan een oplossing zijn. 

Wie komt in aanmerking voor een bovenarmlift?

Indien u last heeft van het bovengenoemde huidoverschot bij de bovenarmen, ouder bent dan 18 jaar, niet rookt en een BMI kleiner dan 35 heeft, dan komt u in aanmerking voor een bovenarmlift. De plastisch chirurg zal vooraf beoordelen en met u overleggen of deze operatie het gewenste resultaat zal opleveren. Als het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u nog niet op uw streefgewicht bent, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen tot uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel is.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

 • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de
 • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u aan de onderzijde van de bovenarm een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de oksel een contourverbetering. Dit is meestal niet geschikt om het beste resultaat te verkrijgen.
 • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is, dan moet ook de omtrek van de bovenarm verkleind worden. Dit kan bereikt worden door een combinatie van liposuctie, verwijderen van huid in de oksel en verwijderen van huid tussen de oksel en de elleboog. Hoe lang het litteken van uw oksel richting uw elleboog loopt, is afhankelijk van de hoeveelheid huid dat verwijderd wordt. Het is mogelijk om bij deze techniek huid- en vetoverschot van uw borstkast mee te corrigeren of een borstlift uit te voeren (zie hiervoor informatie over de borstlift). In dat geval loopt het littekendeel, dat zich aan de zijkant van uw borstkast bevindt, over in het litteken dat onder uw borstel ontstaat. Dit wordt dan een ‘upper-body lift’ genoemd. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenarmlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de armlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist.

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

 • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van de bovenarm aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
 • Verwijderen van huid- vetoverschot in de oksel, vaak in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie is een rechte streep in uw oksel. Meestal wordt er eerst liposuctie verricht.
 • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen oksel en elleboog, gecombineerd met verwijdering van huid bij de oksel en liposuctie: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de armen overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de armen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Duur ingreep

Een behandeling duurt circa 120 minuten, afhankelijk van wat met u is afgesproken. Als de borsten ook gelift worden of het gehele bovenlichaam, dan duurt dit langer en dan is het ook nodig om een slangetje in uw blaas aan te brengen zodat u kunt blijven plassen.  

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient twee tot zes weken steunkousen te dragen om bovenarmen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken, afhankelijk van welke procedure u heeft gehad.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag de eerste twee weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Wel kunt u na een week uw dagelijkse bezigheden, welke niet pijnlijk zijn, oppakken. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook het gevoel in de bovenarmen veranderen maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenarmen door schade aan kleine zenuwen. Soms raken de grote lymfevaten beschadigd, wat leidt tot een langdurige zwelling van het geopereerde gebied. 

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenarmlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Bovenbeenlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €4.750,-

Waarom een bovenbeenlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenbenen ontstaan? Of zijn uw bovenbenen te vol geworden? Leidt dit tot schuren en smetten tussen de benen? Of bent u ontevreden over de contour en het dragen van contourcorrigerende kleding zat? Een bovenbeenlift zorg dan voor een fraai resultaat. Sporten helpt dan vaak niet meer om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren. Vaak komt dit voor bij mensen na bijvoorbeeld een lange periode van overgewicht.

Wie komt in aanmerking voor een bovenbeenlift?

Indien u last heeft van de bovengenoemde problemen en ouder bent dan 18 jaar, niet rookt, en een BMI kleiner dan 35, dan komt u in aanmerking voor een bovenbeenlift. De plastisch chirurg zal wel vooraf beoordelen en met u overleggen of de wens te realiseren is en of de ingreep voor u een fraai resultaat zal opleveren. Indien het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u wilt nog meer afvallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen en uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel te houden.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

 • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de bovenbenen, dan biedt liposuctie contourverbetering zonder duidelijk zichtbare littekens te vormen.
 • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de lies een contourverbetering. Hierbij zal er een klein litteken van de binnenzijde lies naar de bilplooi worden gemaakt.
 • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is in combinatie met het verlies van elasticiteit, dan moet ook de omtrek van het bovenbeen verkleind worden. Er zal dan naast liposuctie ook meer huid moeten worden verwijderd. Het litteken loopt in dit geval van de binnenzijde van uw enkel of knie tot in uw lies. Eventueel wordt er ook nog huid verwijderd boven de knieschijf. Soms is het nodig huid weg te halen tot aan de enkel. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenbeenlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de bovenbeenlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist. Als het nodig is wordt het operatiegebied geschoren. 

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

 • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van het bovenbeen aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
 • Verwijderen van huid- vetoverschot bij de lies in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie loopt dan in de plooi van uw lies naar de bilplooi. Eerst wordt er liposuctie verricht.
 • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen uw lies en knie of enkel, gecombineerd met verwijdering van huid tussen de lies en bilplooi: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de benen de overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de benen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient zes weken een elastische broek te dragen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag tot zes weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook kan het gevoel in de bovenbenen veranderen, maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenbenen door schade aan de zenuwen. 

We gebruiken in alle gevallen lyposuctie. Dit betekend dat we alleen vetcellen weghalen en de lymfebanen intact laten. Als er huid verwijderd moet worden, kan dit gemakkelijk selectief gedaan worden door de voorafgaande liposuctie. Uw lymfebanen blijven dus optimaal beschermd. Indien er toch een groot lymfevat wordt beschadigd, kan dit leiden tot een langdurige zwelling van het bovenbeen.

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenbeenlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Bovenooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving
Opname: Poliklinisch
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 40 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een bovenooglidcorrectie?

Een overschot aan huid van de bovenoogleden kunnen zorgen voor klachten zoals vermoeide of zware ogen, hoofdpijn of branderige ogen. Soms kan het zelfs zo zijn dat u tegen het huidoverschot aankijkt. Hierdoor wordt dan het zien belemmerd. U kunt zich ook storen aan het teveel aan huid, zonder dat u bovengenoemde klachten heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u er vermoeid en minder vitaal uitziet.

Wie komt in aanmerking voor een bovenooglidcorrectie?

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een bovenooglidcorrectie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een bovenooglidcorrectie alleen is vaak voldoende. Soms is het echter wenselijk om deze ingreep te combineren.

De stand van de wenkbrauwen kan invloed hebben op het huidoverschot van de bovenoogleden. Daarom kan het soms noodzakelijk zijn de ingreep te combineren met een wenkbrauwlift of voorhoofdslift.

Soms heeft u evenals bij het bovenooglid last van huidoverschot of wallen bij de onderoogleden. Een onderooglidcorrectie kan dit corrigeren. 

Een facelift kan worden gecombineerd met een bovenooglidcorrectie als u ook het onderhuidse bind- en spierweefsel van het gelaat wilt verstevigen en de overtollige huid aldaar wilt verwijderen. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw bovenoogleden precies het huidoverschot af dat verwijderd zal gaan worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Er wordt een reepje huid en mogelijk ook spier van de bovenoogleden weggehaald. Indien noodzakelijk wordt ook het teveel aan vetweefsel bij de binnenooghoek verwijderd. Vervolgens wordt de huid weer gehecht. Hierna krijgt u kleine pleistertjes op de wond.

Nazorg

Na de operatie kunnen de oogleden blauw verkleurd en opgezwollen zijn.

Cliënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien. Echter, soms is het zicht tijdelijk een beetje wazig door meer traanvocht. Er wordt geen verband aangebracht. Over het algemeen is de ingreep weinig belastend. De resultaten zijn meestal uitstekend met een hoge tevredenheid van de cliënt.

Het litteken komt precies in de omslagplooi van het bovenooglid te zitten en is daardoor haast onzichtbaar. Alleen opzij is in het begin een rood littekentje zichtbaar. Dit vervaagt in de loop van de tijd. Meestal is er na enige tijd van de littekens weinig meer te zien.

Na circa 1 week worden de hechtingen verwijderd. Twee weken na de operatie zijn de meeste mensen weer goed toonbaar.  Er is dan meestal wel nog wat zwelling in het bovenooglid. Het gevoel bij de wimpers kan minder zijn, maar dit herstelt meestal na ongeveer een half jaar.

Soms krijg u oogzalf of oogdruppels mee voor in het oog. U krijgt dan van ons een recept mee.
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Een correctie van de bovenoogleden heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals een nabloeding, wondinfectie, stoornissen in de wondgenezing en overmatige  littekenvorming. De kans hierop is zeer klein.

Ook kent een bovenooglidcorrectie specifieke complicaties:

 • Soms komt na de ingreep een meer dan normale lekkage van bloed voor. Dit is meestal niet ernstig (er ontstaat een forse blauwe plek). Het duurt dan wel langer voordat de verkleuring rond de oogleden weggetrokken is en het uiterlijk hersteld is.
 • Tijdelijke of blijvende geringe gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied.
 • Direct na de operatie kan het zijn dat het oog net niet geheel gesloten kan worden. Dit herstelt vanzelf. Soms zijn oogdruppels noodzakelijk om uitdrogen van het oog te voorkomen. Wij geven u in dit geval een recept hiervoor mee.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Buikwandcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 150 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.450-

Over de behandeling

Een buikwandcorrectie is een operatieve ingreep waarbij overtollige huid van de buik verwijderd wordt en de verslapte buikspieren verstevigd worden. Er bestaan verschillende varianten van de buikwandcorrectie, de meest voorkomende zijn de zogeheten ‘buikwandcorrectie met navel verplaatsing’ en de ‘fleur-de-lis buikwandcorrectie’.       

Waarom een buikwandcorrectie?

Met het verstrijken van de jaren, gewichtsschommelingen en/of zwangerschappen veranderd het aspect van de buikwand. De buikwand kan overtollige huid vertonen of een bol aspect hebben gekregen. Al met al ziet u er niet als voorheen uit. Gelukkig is hier een oplossing voor; de buikwandcorrectie. Voor het ondergaan van een buikwandcorrectie kunnen meerdere redenen bestaan:

 • Overhangende of slappe huid in de onderbuik
 • Ingetrokken littekens na bijvoorbeeld een zwangerschap
 • Een bolle buik door scheiding van de buikspieren, ook na bijvoorbeeld een zwangerschap
 • Psychoseksuele of emotionele klachten door het aspect van de buikwand

Wie komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Indien er sprake is van een slappe buikwand na massaal gewichtsverlies door bijvoorbeeld een maagverkleiningsoperatie kan een aangepaste variant van de buikwandcorrectie worden verricht. Voor een reguliere buikwandcorrectie of mini-buikwandcorrectie bent u na dergelijk massaal gewichtsverlies geen kandidaat. Verder bespreekt u met uw plastisch chirurg of er een mogelijkheid is tot een mini-buikwandcorrectie of dat een volledige buikwandcorrectie (met litteken rondom de navel) noodzakelijk is.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals reeds hierboven vermeld zijn er twee opties aangaande de buikwandcorrectie:

 • Mini-buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. De overige huid wordt naar beneden getrokken en dichtgehecht. Bij deze operatie wordt de navel onbelet gelaten, deze kan soms een wat ander aspect krijgen. Vaak wordt dit uitgevoerd na een keizersnede. Hierbij trekt het litteken naar binnen waardoor de overtollige huid erover heen gaat en zodoende de wens tot een correctie ontstaat.
 • Buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. Ook wordt de navel omsneden waardoor meer huid weggeomen kan worden dan bij de mini-abdominoplastiek. Er zal een litteken in de bikinlijn alsmede rondom de navel ontstaan.

Beide operaties kunnen indien noodzakelijk gecombineerd worden met het herstellen van gescheiden buikspieren.

Wat in uw geval de beste methode is om uw buikwand te corrigeren wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak vóór de buikwandcorrectie tekent de plastisch chirurg op uw buik in staande positie het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van eventuele infecties.

Nadat u onder narcose bent gebracht maakt de plastisch chirurg een snee in de bikinlijn over de gehele breedte van uw lichaam. Indien u een oud litteken heeft van bijvoorbeeld een zwangerschap dan wordt dit litteken meegenomen. Indien u een afspraak met uw plastisch chirurg heeft gemaakt voor aanvullende liposuctie wordt deze op dit punt in de operatie verricht. Na het afzuigen van overtollig vet wordt nu beoordeeld hoeveel overtollige huid weggesneden kan worden. Na het verwijderen van het te veel aan huid worden eventueel de buikspieren hersteld. Gedurende de operatie plaatsen we u in een strandstoelhouding. Hierna wordt de buikwand op de buikspieren gefixeerd met inwendige, oplosbare hechtingen. Tot slot wordt de snede gehecht en wordt eventueel de navel ingehecht door een nieuwe opening in de buikwand.

Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje, meestal wordt tegenwoordig geen slangetje meer geplaatst.

Nazorg

Afhankelijk van de uitgebreidheid van uw operatie en het operatietijdstip gaat u aan het einde van de dag bij een minibuikwandplastiek naar huis of de volgende dag na een volledige buikwandplastiek naar huis. U mag niet zelf autorijden, laat u dus ophalen door iemand die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee. 

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 6 weken.

Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

De eerste weken draagt u een drukgevende buikband om uw romp. De twee weken geldt een relatieve rust; lopen in en om het huis is toegestaan maar tillen, sport of andere inspanningen zijn niet toegestaan. Na twee weken kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de buikwond komt, hiertoe kunt u enigszins krommend lopen. Twee weken na de operatie komt u langs om de hechtingen te laten verwijderen. De meeste cliënten zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de buikwand is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan circa een half jaar tot een jaar duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Incidenteel zien we een trombosebeen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

De belangrijkste risico's rondom deze operatie zijn echter met name gerelateerd aan de wond en het litteken. De wond kan ontsteken, nabloeden of langdurig open zijn wanneer deze matig geneest. Het risico hierop is met name vergroot bij rokers. Ook kan het litteken verdikken, verbreden of asymmetrisch zijn.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Facelift

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie met lokale verdoving
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €4.450,-

Waarom een facelift?

Door veroudering, invloed van zwaartekracht, zonbelasting en roken zakt de huid van het gelaat en de hals uit en ontstaan rimpels. Om dit te verbeteren zijn er verschillende mogelijkheden: Dermabrasie, laserbehandeling of een facelift  met eventueel een halslift zijn hiervoor enkele mogelijkheden.

Een facelift is een operatie waarbij plooien en rimpels van de huid van het gezicht, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen, worden strakgetrokken. Eén van de technieken die wij hanteren met betrekking tot een facelift is de MACS-lift. Deze techniek is minder ingrijpend, heeft een korter litteken en kent minder complicaties dan de klassieke facelift. Vooral de wangen, kaak en halsregio worden hierbij verbeterd. Deze operatie vindt meestal plaats onder een roesje (sedatie) met lokale verdoving. De plastisch chirurg bepaalt samen met u wat voor u de beste methode voor verjonging van het gelaat is.

Wie komt in aanmerking voor een facelift?

U komt in aanmerking voor een facelift als u op zoek bent naar een jonger en gezonder uiterlijk waarbij u een huidoverschot heeft rondom de wangen. Daarbij is het raadzaam om tenminste 6 weken gestopt te zijn met roken, omdat roken de doorbloeding van de huid vermindert en daardoor de kans op wondgenezingsproblemen vergroot. 

Wat zijn de mogelijkheden?

Structuur en elasticiteit van uw huid spelen een grote rol bij het uitvoeren van een facelift. Maar wellicht is een facelift alleen niet voldoende voor het resultaat wat u voor ogen heeft. Een aanvullende boven- en/of onderooglid correctie,  eventueel met nog een halslift behoren tot de mogelijkheden. Vooraf bespreken we uw wensen. Daarna worden uitgebreid de mogelijkheden maar zeker ook de onmogelijkheden met u besproken. Onze ervaren plastisch chirurgen nemen alle tijd voor u en voeren de behandeling met de grootste zorg uit. Wij helpen u graag.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Een facelift of MACS-lift vindt meestal plaats onder sedatie (roesje). Ook een narcose is mogelijk. Vooraf bekijkt de plastisch chirurg samen met u welke behandeling bij u past.

De plastisch chirurg start met het maken van een kleine incisie voor het oor. De grootte van het sneetje hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Denk hierbij aan de bouw, type en de conditie van uw huid. Meestal is het liften naar boven voldoende. Om dit te bereiken wordt tijdens de operatie de huid losgemaakt van het onderhuidse bind- en spierweefsel. Deze bindweefsel- en spierlaag wordt daarna aangetrokken en vastgezet met speciale hechtingen. Ten slotte wordt de overtollige huid weggehaald. Daarna wordt de huid met zo min mogelijk spanning gehecht, waardoor het toekomstig litteken zo smal mogelijk blijft.

Nazorg

Na de operatie kunt u dezelfde dag naar huis. Er is aan het einde van de operatie bij u een speciaal facelift verband aangelegd. Mogelijk laat de plastisch chirurg een draintje in de wond achter dat de volgende dag weer verwijderd wordt. De dag na de behandeling vindt een poliklinische controle plaats en wordt het verband verwisseld. Daarna draagt u een elastische afneembaar verband gedurende één of twee weken. Na drie tot vier weken bent u in het algemeen weer goed toonbaar. Een facelift is een vrijwel pijnloze behandeling. Vaak is het ongemak van de zwelling of het verband het vervelendst. Mocht u toch wat last hebben van napijn, dan mag u de pijnstillers innemen die we u voorschrijven. 

Het gelaat kan tijdelijk flink gezwollen zijn, alhoewel het veel minder is dan bij de gebruikelijke facelift. Er kunnen plaatselijk in beperkte mate voelbare of zichtbare bloeduitstortingen aanwezig zijn. Met name als een en ander gecombineerd is met liposuctie of een ooglidcorrectie kunnen de blauwe plekken wat meer uitgesproken zijn. Voor het oor kan de huid plaatselijk doof aanvoelen. Het openen van de mond geeft vaak een strak gevoel, en plaatselijk kan de huid er nog wat onregelmatig uitzien. Deze onregelmatigheid verdwijnt vanzelf in de loop der tijd.

Risico's

Bij elke operatie zijn er algemene risico’s. Deze omvatten de risico’s van de narcose, trombose, een nabloeding, het optreden van infecties en verstoorde wondgenezing. Bij gezonde mensen zijn deze risico’s extreem klein.
Daarnaast zijn er ook nog complicaties die specifiek horen bij een facelift. Zo bestaat er een kans op het beschadigen van de aangezichtszenuw. Zelfs als dit gebeurt, herstelt zich dit vaak zonder restverschijnselen. Ook bestaat er een kans op ontsierende littekens waardoor blijvende camouflage noodzakelijk is. Bij voorbijgaande stuggere plekken of langer bestaande vochtophoping kan een behandeling door een huidtherapeute of schoonheidsspecialiste noodzakelijk zijn. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Als u voor en na de operatie niet tenminste 6 weken gestopt bent met roken is er een reële kans op wondgenezingsproblemen.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.