Ooglidcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten 
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €975,-

Waarom een ooglidcorrectie?

Overhangende oogleden, rimpelvorming rondom de ogen, wallen of afhangende wenkbrauwen. Allemaal zaken die zorgen voor een vermoeide indruk, terwijl u zich fit voelt. Vaak komen hier ook nog klachten als hoofdpijn bij. Een ooglidcorrectie biedt een uitkomst. 

Wie komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie?

Er zijn diverse redenen voor een ooglidcorrectie. Wanneer u een overschot heeft aan huid boven of onder uw ogen komt het vaak voor dat er klachten ontstaan als:

 • Vermoeide of zwaren ogen
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Beperkt blikveld

Natuurlijk is het ook mogelijk dat het u gewoon stoort, zonder dat u bovenstaande klachten heeft.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn twee soorten ooglidcorrecties: een bovenooglidcorrectie en een onderooglidcorrectie. Bij last van huid rond de bovenoogleden dat over de ogen heen hangt, is een bovenooglidcorrectie een passende behandeling. Wanneer u lastheeft van wallen onder uw ogen, als gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of een vetophoping onder het oog, is een onderooglidcorrectie een goede optie. Beide ooglidcorrecties zijn relatief korte behandelingen. In sommige gevallen worden beide behandelingen met elkaar gecombineerd.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Beide ooglidcorrecties zijn operatieve ingrepen. Bij een bovenooglidcorrectie wordt overtollig huid van het bovenooglid verwijderd. Bij een onderooglidcorrectie worden de wallen rondom de ogen verkleind. Beide ooglidcorrecties vinden plaats onder sedatie waarbij u een roesje krijgt en aanspreekbaar bent of plaatselijke verdoving. In de meeste gevallen gaat het om een plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg overlegt van tevoren altijd welke vorm van verdoving voor u het meest passend of gewenst is. De operatie vindt uiteindelijk plaats op een poliklinische operatiekamer (POK) Of operatiekamer.

Tijdens de bovenooglidcorrectie wordt een reepje huid en een deel van de verslapte spier van de bovenoogleden verwijderd. Wanneer noodzakelijk wordt ook een teveel aan vetweefsel weggehaald. Vervolgens wordt de huid keurig gehecht en krijgt u kleine pleistertjes op de Hechting, deze blijft 1 week zitten dan worden de hechtingen verwijderd.

Bij de onderooglidcorrectie wordt er een huidsnede gemaakt vlak onder de wimpers van het onderooglid. Deze loopt door tot ongeveer 1 centimeter buiten de bovenste ooghoek. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot. Tevens wordt het teveel aan vetweefsel verplaatst of verwijderd. De huid wordt hierbij naar de zijkant strakgetrokken En het onderooglid wordt gefixeerd met een hechting die oplost. Daarna wordt de overtollige huid weggehaald.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oogleden gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de wondranden.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol.
 • Door de zwelling kunnen uw onderoogleden wat strak aanvoelen. Soms is het lastiger om de ogen te sluiten en ziet u in de eerste week nog wat wazig. Het is van belang om de ogen in deze periode goed vochtig te houden met oogdruppels.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar.

Na een ooglidcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Direct na de operatie dient u het geopereerde gebied goed te koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet in de ogen te wrijven.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de ooglidcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken genezing. In het geval van een onderooglidcorrectie is de grootste zorg een ectropion (een afstaand onderooglid) te voorkomen. Het is tijdens deze ingreep daarom van belang geen overmaat aan weefsel te verwijderen.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.