De voordelen van een endoscopische wenkbrauwlift, oftewel de voorhoofdslift

Als mensen een ooglidcorrectie willen laten uitvoeren, hebben ze vaak niet in de gaten dat ze eigenlijk ook een wenkbrauwlift nodig hebben. Hoe lager de wenkbrauw staat, hoe meer vel er bij de bovenoogleden aanwezig lijkt. Soms is het zelfs niet eens mogelijk een ooglidcorrectie uit te voeren zonder dat de wenkbrauwen eerst op de goede hoogte zijn gebracht. Daarnaast geven lage wenkbrauwen de indruk dat je nors of boos kijkt of geven ze een treurig en weinig vitaal uiterlijk. Wenkbrauwen zijn namelijk erg belangrijk om emotie uit te drukken.

Endoscopische voorhoofdslift; de behandeling

Vroeger werd er voor het liften van een wenkbrauw altijd een stukje huid boven de wenkbrauw weggesneden, een beetje zoals bij een ooglidcorrectie. Dat gaat bij mensen met donkere en dikkere wenkbrauwen vaak prima, want het litteken net boven die wenkbrauw valt dan niet zo op. Maar de meeste mensen hebben niet van die dikke donkere wenkbrauwen, en dan blijf je het litteken eeuwig zien. 

Bij de endoscopische wenkbrauwlift, ook wel endoscopische voorhoofdslift genoemd, komen er meerdere kleine sneetjes tussen de haren. Die zie je dus niet. Bovendien worden deze zo gehecht dat er geen enkele spanning op het litteken komt, waardoor ze sowieso al niet opvallen, ook al heb je daar minder haren. Met speciale instrumenten wordt de huid van het voorhoofd inclusief de wenkbrauwen onder alle spieren en zenuwen door losgemaakt. Daarna wordt het voorhoofd met de wenkbrauwen gelift en tijdelijk vastgezet met oplosbare hechtingen in de goede vorm en op de goede plaats.

De nazorg en het resultaat van een wenkbrauwlift

Nu zou je verwachten dat een wat ingewikkeldere operatie ook meer nazorg zou geven en meer complicaties, maar dat blijkt juist helemaal niet waar. Het aantal complicaties is heel gering en vergelijkbaar met die van een bovenooglidcorrectie, waar je ook al bijna nooit complicaties van ziet. Wel hebben de meeste mensen wat blauwe ogen na de operatie, die vanzelf verdwijnen in circa 1 tot 2 weken. Als er een ooglidcorrectie nodig is, kan dat meestal tegelijkertijd worden gedaan.

Daarnaast gaan wenkbrauwliften heel lang mee. Ik heb meerdere patiënten gezien die ik al 20 jaar geleden heb geopereerd, en bij wie de stand van de wenkbrauwen nog steeds goed is. Met de endoscopische methode hoef je niet bang te zijn voor een verbaasde blik en blijft het resultaat natuurlijk. De endoscopische wenkbrauwlift/voorhoofdslift is daarom een hele dankbare operatie: de patiënten zien er frisser en vitaler uit, kijken niet meer bozig, en ervaren minder moeheid en druk op hun ogen. 

Ook al hebben veel mensen niet aan een wenkbrauwlift gedacht en overvalt het hen soms een beetje als ik het voorstel, het blijkt achteraf altijd meer dan de moeite waard!