Hangende oogleden; wanneer het probleem meer dan alleen huid is

Wie kent het niet, je ogen voelen zwaar en moe aan. Vaak compenseer je dat door je wenkbrauwen op te trekken. In de loop van de dag nemen de klachten meestal toe en hoor je vaker dat je er moe uitziet. Vaak is de oorzaak tweeledig: overschot van de huid bij de bovenoogleden of laagstand van de wenkbrauwen. Maar wat nu als de wenkbrauwen niet te laag staan en er geen huid teveel is van de oogleden? Waarschijnlijk heb je dan last van een levator ptosis.

Wat is een levator ptosis?

We spreken van een levator ptosis wanneer het bovenooglid niet ver genoeg open gaat en dit los staat van huid teveel van de bovenoogleden of een laagstand van de wenkbrauw. Net boven de wimpers zit een stevige kraakbeenplaat (tarsale plaat) die stevigheid aan het bovenooglid geeft. Hieraan vast zit de spier die zorgt dat je het bovenooglid kunt openen: de levatorspier (ook wel musculus levator palpabrae). Wanneer de levatorspier niet goed genoeg functioneert, gaat het oog niet ver genoeg open. 

Soorten levator ptosis

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de levatorspier niet goed functioneert:

  1. Gestoorde functie: wanneer de levatorspier niet of niet goed genoeg functioneert, spreek je van een myogene levator ptosis. Dit treedt op bij sommige spierziekten. De operatie is dan gericht op het overnemen van de spierfunctie.
  2. Gestoorde aansturing: als de zenuw die de levatorspier aanstuurt niet goed functioneert is er sprake van een neurogene levator ptosis. Vaak is er dan ook een afwijkende stand van het oog en is er sprake van een verwijde pupil. Dit kan optreden na een beroerte. Ook hier is de operatie gericht op het overnemen van de spierfunctie
  3. Pees loslating: door ouderdom of het jaren dragen van harde lenzen kan de verbinding (pees) tussen de levatorspier en de tarsale plaat verslapt zijn. Hierdoor kan de goed functionerende spier zijn functie niet voldoende uitoefenen. Tijdens de operatie hiervoor wordt de pees ingekort.

De vorm van levator ptosis die veruit het meest voorkomt, is de pees loslating.

Een levator ptosis, en nu?

Welke vorm van levator ptosis u heeft, kan uw plastisch chirurg samen met u bekijken tijdens een vrijblijvend gesprek. Veelal kan de levator ptosis gecorrigeerd worden met een operatie onder lokale verdoving. Bij een pees loslating kan de operatie gedaan worden via de huid van de bovenoogleden. Een teveel aan huid van de bovenoogleden kan dan ook meteen gecorrigeerd worden. Ook is het mogelijk om de operatie uit te voeren via de binnenkant van uw oogleden. Wanneer er sprake is van een gestuurde functie of aansturing, wordt er onder lokale verdoving een verbinding gemaakt tussen uw voorhoofdsspier en bovenooglid.

Bent u benieuwd wat voor u de beste oplossing is?
Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze plastisch chirurgen.