Schaamlipcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 45 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €1.575,-

Waarom een schaamlipcorrectie?

Het gebied rond de schaamstreek is niet altijd zichtbaar, maar kan u een ongemakkelijk gevoel geven. Te grote of uitstekende schaamlippen kunnen zorgen voor ongemak tijdens het fietsen, wandelen of vrijen. Ook kunt u zich schamen voor hoe ze eruit zien. Het is goed om te weten dat u altijd twee setjes schaamlippen hebt: de binnenste en de buitenste schaamlippen oftewel de labia minora en de labia majora. Een of beiden kunnen u klachten geven. Door middel van een schaamlipcorrectie kunnen we deze problemen verhelpen. Of met een mooi woord: labiareductie. Voor een uitstekend resultaat. Bij een schaamlipcorrectie kunnen de kleine, binnenste schaamlippen en/of de grote buitenste schaamlippen worden verkleind. Soms is een combinatie met een andere behandeling mogelijk.

Wie komt in aanmerking voor een schaamlipcorrectie?

Elke vrouw met een leeftijd van 18 jaar en/of ouder kan voor deze ingreep in aanmerking komen. In overleg met uw plastisch chirurg bepaalt u wat voor u een goede balans is tussen de grootte van de binnenste en de buitenste schaamlippen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een schaamlipcorrectie (labiareductie) gebeurt via de randverwijdering/trim methode. Hiermee wordt in ongeveer gelijke mate over de gehele lengte van de kleine schaamlippen het overschot verwijderd.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg bespreekt van tevoren met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is, of door u wordt gewenst.
Vlak vóór de schaamlipverkleining tekent de plastisch chirurg af wat er precies weggehaald zal worden, u zult vanaf dan in de beensteunen liggen. Tijdens de operatie wordt het uitstekende deel van de kleine schaamlippen verwijderd. Hierna zal de huid weer gesloten worden met oplosbare hechtingen. Na de ingreep zult u uit de beensteunen geholpen worden en naar de uitrust/slaapkamer worden gebracht. U krijgt een netbroekje aan met daarin maandverband.

Nazorg

Na de behandeling mag u dezelfde dag naar huis. U mag alleen niet zelf autorijden, dus het is verstandig om iemand u op te laten halen. Na de operatie kan er enige zwelling optreden van de schaamlippen. Daarom dient u bij thuiskomst direct te beginnen met koelen: om de 20 minuten goed koelen, waarbij er geen direct contact mag zijn met de huid. Na de derde dag is de grootste zwelling wel verdwenen, maar er zal gedurende 6 maanden nog enige zwelling zichtbaar zijn. Bij thuiskomst mag ook worden begonnen met paracetamol: om de zes uur 2 tabletten van 500 milligram. Dit is in de meeste gevallen wel voldoende. Heeft u toch nog pijnklachten, neem dan contact met ons op.

Na de behandeling mag u gewoon douchen, maar wacht nog even met een (heet) bad tot de hechtingen weg zijn. Een (heet) bad kan de zwelling namelijk erger maken of de wond verweken. Het gebruik van het toilet en zitten kunnen in de eerste week na de behandeling nog pijnlijk zijn. Wij adviseren u dan ook een week te rusten. Normale beweging is juist goed voor het herstel, u hoeft dus niet helemaal stil te zitten. De schaamlippen worden op deze manier goed doorbloed en dat bevordert het genezingsproces. Daarnaast is het belangrijk dat u zware lichamelijke inspanningen, zoals zwaar tillen en sporten, vermijdt. Ook seksueel contact en het gebruik van tampons kunt u de eerste vier weken beter vermijden.

Risico's 

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Na een labia majora verkleining kan er ook sprake zijn van een asymmetrisch resultaat. Onze ervaren artsen werken toe naar het meest optimale resultaat, maar symmetrie kunnen zij niet garanderen.

Let op: rookt u? Voor het beste resultaat en zo minimaal mogelijke littekens raden we u dringend aan om hiermee stoppen. Drie weken voor de ingreep, maar ook drie weken daarna. Dit vermindert de kans op ontstekingen sterk. En daar heeft u zeker profijt van.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.