Oorcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met of zonder sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 60 tot 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €1625,- 

Waarom een correctie van de oren?

Uw oren kunnen een storende afstaande stand hebben, waardoor u bijvoorbeeld uw haar niet kunt dragen zoals u zou willen omdat de oren dan meer opvallen. Met een oorcorrectie zorgt uw plastisch chirurg ervoor dat de oren minder ver afstaan van het hoofd en de oren een minder opvallend aspect hebben.

Wie komt in aanmerking voor een oorcorrectie?

Een oorcorrectie bij iemand boven de 18 jaar wordt zelden vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een oorcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie, maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. Er zijn veel verschillende manieren waarop het kraakbeen en de huid kan worden veranderd om de afstaande stand van de oren te verminderen. Het kraakbeen van het oor kan worden verzwakt, ingesneden, gebogen en/of verwijderd waarbij de vorm van de buitenste oorrand (oftewel helix) en de binnenste gehoorschelp zullen verbeteren. Welke ingreep het beste effect geeft voor uw persoonlijke situatie bespreekt uw plastisch chirurg met u tijdens het consult.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Voorafgaand aan de ingreep brengt uw plastisch chirurg samen met u in kaart waar zich het probleem bevindt en op welke manier dit zal worden verbeterd. De huidsnede zal verlopen achter het oor en in sommige gevallen zijn er kleine snedes nodig aan de voorkant van de oorschelp welke u naderhand niet tot nauwelijks zult zien. De stand van het kraakbeen wordt aangepast en/of verwijderd, waarna de huid achter het oor zal worden gesloten. Aan het einde van de ingreep legt uw plastisch chirurg een hoofdverband aan, welke de oren in de juiste positie houden en druk geven op het operatiegebied.

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie?

 • Na de operatie zal een hoofdverband worden aangebracht, welke een aantal dagen zal moeten blijven zitten totdat u terugkomt bij de verpleegkundige voor het verwijderen van de hechtingen. Het verband zorgt voor de juiste positie van de oren, een verminderde kans op een nabloeding en dat eventuele vocht lekkage kan worden opgenomen in het verband.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol, maar moet soms worden bestreden met aanvullende pijnmedicatie. Pijn zal snel afnemen in de eerste dagen.
 • In de eerste twee weken kunnen uw oren gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd) zijn. Ook kan het zijn dat u last heeft van jeuk.
 • In de eerste periode kunnen de oren gevoelig zijn bij aanraking en temperatuurschommelingen.
 • Na het dragen van het hoofdverband is het van belang om de oren aanvullend te beschermen met een elastische zweetband. Deze band moet aanvullend gedurende 2 weken overdag en 6 weken tijdens de nacht worden gedragen.
 • Het is niet verstandig om gedurende de eerste 6 weken na de operatie een sport te beoefenen.
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar volledige littekengenezing duurt wel tot anderhalf jaar na de operatie.

Na een oorcorrectie zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • In de eerste week is het van belang om druk op het hoofd (bukken, persen, intensief bewegen) te voorkomen en niet aan de oren te zitten.
 • Na het afnemen van het verband mag u meteen douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken.
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes. Nadat de wondjes genezen zijn kunt u deze insmeren met een hydraterende crème.
 • Roken dient u te stoppen minimaal 2 weken voor tot 6 weken na de operatie om problemen tijdens de genezing te voorkomen.
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring.

Na de oorcorrectie komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt, zodat het effect van de ingreep goed kan worden bepaald.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie en een verstoorde wond- en/of litteken (keloïd) genezing en het terugkeren van afstaande oren. Een complicatie die specifiek kan optreden bij correctie van afstaande oren is het ontstaan van een afwijkende vorm van het oor ten gevolge van een bloeding of ontsteking rondom het kraakbeen. Zoals hierboven vermeld, kan het zijn dat er na de operatie geleidelijk opnieuw afstaande oren ontstaan, soms met een verschil tussen het linker- en rechteroor. In deze situatie is soms later een aanvullend herstel nodig.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.