Lower Bodylift

Algemene informatie

Verdoving: Algehele Narcose
Opname: 2-3 dagen
Herstelperiode: 6-8 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3-5 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €17.250,-

Waarom een lower bodylift?

Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht (Gastric Bypass), treedt bij bijna iedereen een verslapping op van de huid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een ‘hangbuik’ of een ‘puilende buik’, soms gecombineerd met hangende huid van de billen, schaamgebied en de bovenbenen. Middels een operatie kan dit worden gecorrigeerd en is het vaak mogelijk om de buik een platter aanzien te geven en tegelijk de billen en de bovenbenen te liften in combinatie met volumevergroting van de billen. Eventueel kan deze ingreep worden gecombineerd met liposuctie om zo de contour te verfraaien van de buik, rug, flanken en/of de overgang van de buik naar de venusheuvel. 

Wie komt in aanmerking voor een lower bodylift?

Een lower body lift is geen methode om af te vallen en niet iedereen komt in aanmerking voor een lower bodylift. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het risico op complicaties zal dan kleiner zijn en het operatie resultaat aanzienlijk beter. Een BMI onder de 30 is meest gewenst, een BMI boven de 35 geeft meer kans op complicaties.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw buik het operatie patroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer drie tot vijf uur. 

Tijdens de operatie wordt het gehele operatie gebied opgespoten met een vloeistof waardoor bloedingen en pijn na de operatie zoveel mogelijk worden beperkt. Dit is een techniek die door een Franse plastisch chirurg Pascal is ontwikkeld. 

Er wordt gestart aan de rugzijde. Het teveel aan huid op de onderrug en de flanken wordt verwijderd, het weefsel rond de billen kan soms gebruikt worden voor het vergroten van het volume van de billen, waarna de huid wordt glad getrokken en gehecht. Hierna wordt de cliënt gedraaid en de huid van de buikwand geheel losgemaakt van de onderliggende spieren, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden maar blijft op zijn plaats zitten. Er wordt een nieuwe opening in de buikhuid gemaakt om de navel weer op zijn oude plaats naar buiten te laten komen. Hier wordt de navel ingehecht. De spieren worden weer naar elkaar toe gehecht als de onderliggende spierlaag door zwangerschappen en/of overgewicht uitgerekt is. Vervolgens wordt de overtollige huid met het onderhuidse vetweefsel verwijderd.

Bij een lower body lift met navel verplaatsing komen de littekens laag onder op de buik in de bikinilijn, rondom het lichaam lopend naar de onderrug en rond de navel te liggen. 

Als er ook sprake is van een sterk vergrote buikomtrek met verlies van taille, dan is de meest passende operatie een lower body lift in combinatie met een fleur-de-lis buikwandcorrectie. Daarbij wordt net als bij de bovengenoemde techniek het teveel aan huid op de onderrug en flanken verwijderd, vervolgens het weefsel van de buik over uw buikspieren los gemaakt, naar beneden getrokken en het huidvet overschot weggesneden. Daarnaast maakt de plastisch chirurg een snede van het schaambeen naar het borstbeen en snijdt een verticale wig van huid en vet weg. Bij het sluiten van deze wig wordt het weefsel vanuit de flanken naar het midden getrokken. Zo ontstaat er weer een taille. Deze contour kan verder worden verbeterd met liposuctie.

Welk type lower bodylift het meest geschikt is voor u, zal van tevoren op de poli met u worden besproken. 

Voor het laten aflopen van wondvocht kan de plastisch chirurg  enkele drains (slangetjes) aanbrengen onder de huid maar dit is niet standaard. Deze blijven dan meestal een aantal dagen zitten en worden op de afdeling of op de poli verwijderd. Tegenwoordig is er ook een tendens om dit achterwege te laten door de ontstane “dode ruimte” dicht te hechten met zgn Quilting Sutures.

Nazorg

Meestal maakt de plastisch chirurg gebruik van oplosbare hechtingen voor het sluiten van de wond. Deze hechtingen hoeven dan niet verwijderd te worden. De dag na de operatie mag u in principe naar huis. Er wordt een controle afspraak ingepland bij uw plastisch chirurg.

Zodra u weer thuis bent, kunt u met lichte activiteiten beginnen. Vermijd echter bewegingen die pijn doen. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer niet. Na drie tot vier weken bent u zover hersteld dat u de meeste activiteiten weer redelijk zelf kunt doen. Dit hangt af van de ingreep en het genezingsproces.

Het is belangrijk dat u zich aan de volgende leefregels houdt:

 • Na twee weken dient u het litteken tweemaal per dag in te smeren met een hydraterende (litteken)crème gedurende 3 maanden
 • Wij adviseren u om de littekens het eerste half jaar tot een jaar goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.
 • Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, raden wij u af om in bad te gaan, douchen mag wel.
 • Om de huid goed vast te laten groeien aan de onderlaag, wordt u geadviseerd om gedurende vier tot zes weken, 24 uur per dag, een strakke buikband te dragen. Deze mag even af bij het douchen.
 • Met name als de spierwand ook gecorrigeerd is, mag u de eerste zes tot acht weken niet zwaar tillen, geen zwaar werk verrichten en niet persen of sporten.
 • Na acht weken kunt u weer alle activiteiten ondernemen.

Risico's

Een lower body lift heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

 • Risico’s van de narcose
 • Trombose
 • Nabloeding
 • Optreden van infecties
 • Wondgenezingsstoornissen, met name op het ‘drielandenpunt’ boven het schaambeen, midden op de onderrug en bij de navel
 • Tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied
 • Lelijke littekengenezing. Deze minder fraaie littekengenezing kan optreden bij iedere operatie, is cliënt afhankelijk en komt gelukkig maar zelden voor.

Specifieke complicaties en risico’s van een lower bodylift zijn:

 • Na de operatie kunnen contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is kan dit op een later tijdstip met een kleine ingreep verbeterd worden, maar volledige symmetrie is nooit te garanderen.
 • Na de operatie kunt u in het geopereerde gebied merken dat u vocht vasthoudt. Vaak verdwijnt dit vanzelf, maar soms moet de chirurg dit met een naald en spuit uit het gebied verwijderen.
 • Bij hoge uitzondering kan een deel van de buikhuid, rughuid of de navel afsterven, waarvoor een nieuwe operatie noodzakelijk kan zijn.
 • Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt. Als u rookt of als u te zwaar bent, vergroot dat de kans op complicaties.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.