Lipofilling van het gezicht

Algemene informatie

Verdoving: Lokale verdoving met sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €2.475,-

Waarom lipofilling van het gezicht? 

Naarmate men ouder wordt, verliezen huid en spieren in het gezicht hun elasticiteit. Ook kan de hoeveelheid onderhuids vet verdwijnen. Dit zorgt voor een huid die minder gevuld, glad en stevig is. Er ontstaan rimpels en plooien en het volume in uw gezicht op jonge leeftijd verzakt. Hierdoor kunt u volume missen op plaatsen waar dit vroeger wel zat. Naast het verstrakken van de huid met bijvoorbeeld een facelift, kan uw plastisch chirurg met behulp van lipofilling volume terugbrengen, wat zorgt voor een jonge en gezonde uitstraling. 

Met behulp van liposuctie wordt op een plek waar je het kunt missen (vaak de buik, flanken of dijen) via kleine snedes vet weggezogen met behulp van een holle naald. Dit ‘geoogste’ vet wordt zorgvuldig bewerkt, om de juiste cellen uit het vet te verkrijgen. Deze cellen bestaan uit vetcellen maar ook uit stamcellen. De vet- en stamcellen kunnen vervolgens met een speciale naald in kleine druppeltjes in en onder de huid worden ingebracht. Dit dient goed verdeeld te worden zodat het vet de mogelijkheid krijgt om op deze nieuwe plaats in te groeien. Door de plaatsen waar vet is verdwenen of verzakt, opnieuw te vullen met vet (lipofilling), probeert uw plastisch chirurg een jong en gezond uiterlijk te bewerkstelligen. Tijdens het toevoegen van volume wordt er ook geprobeerd om zoveel mogelijk rimpels en plooien te laten verdwijnen. Het ingroeien van vetcellen duurt zo’n vier maanden, waarbij tussen de 70% en 80% van het ingebrachte vetweefsel uiteindelijk zal overleven. In sommige gevallen moet de ingreep worden herhaald, om het gewenste effect te bereiken. 

Het voordeel van lipofilling is dat het uw eigen vetcellen zijn die worden hergebruikt. Hierdoor is er geen kans op een allergische reactie. Bovendien blijft het vet, als het is ingegroeid, in principe voor altijd op de locatie aanwezig waar het is ingespoten. Naast het toevoegen van volume geven de vet- en stamcellen mogelijk ook enige huidverbetering. 

Wie komt in aanmerking voor lipofilling?

In principe kan lipofilling bij bijna iedereen (die gezond is) worden uitgevoerd. 

Er zijn echter wel een paar beperkingen:

 • Roken geeft slechte resultaten. Daarom moet het roken minimaal 6 weken voor tot minimaal 3 maanden na de ingreep worden gestopt. (Uiteraard is het het beste om helemaal niet meer te roken.)
 • Bloedverdunnende en bepaalde reuma medicatie (o.a. zogenaamde “biologicals”) moeten in overleg met uw plastisch chirurg worden gestopt rondom de operatie.
 • Er moet uiteraard voldoende vet aanwezig zijn op de geschikte donorplaatsen om vet te kunnen verwijderen. Een BMI boven de 18 is vereist. 
 • Voor een blijvend goed resultaat dient uw gewicht niet teveel te variëren, aangezien het ingespoten vetweefsel meegroeit of afneemt met uw gewicht. 

Lipofilling van het gezicht is een cosmetische ingreep welke niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Wat zijn de mogelijkheden?

De beste behandeling voor de veroudering van uw gelaat hangt sterk af van de vorm van uw gezicht en de huidconditie. De biologische leeftijd van uw huid is belangrijker dan uw kalenderleeftijd. Bij sommige mensen met een goede elastische huid kan alleen lipofilling zonder aanvullende operaties een goede keus zijn. In het geval van verminderde elasticiteit met een overtollige huid kan een aanvullende operatie echter wel noodzakelijk zijn. Een combinatie van ingrepen is vaak de beste keus, hetgeen uw plastisch chirurg in het consult met u kan bespreken. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Voorafgaand aan de operatie wordt door uw plastisch chirurg op uw lichaam afgetekend welke plaatsen geschikt zijn om vet weg te halen en op welke plaatsen vet moet worden toegevoegd. Deze plaatsen heten ook wel de donor en de receptor gebieden.

Lipofilling van het gezicht wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving met of zonder sedatie (roes), maar kan ook plaatsvinden onder algehele narcose. 

Allereerst brengt uw plastisch chirurg verdovende en bloedstelpende vloeistof in op de plaats van de liposuctie. Als dit voldoende is ingewerkt, kunnen de vetcellen met een speciale stompe holle naald worden weggezogen. Het verkregen vet wordt vervolgens gescheiden om de juiste vet- en stamcellen over te houden. De vet- en stamcellen kunnen dan met een speciale naald in kleine druppeltjes in en onder de huid worden ingebracht. De kleine huidsnedes worden gesloten en eventueel afgeplakt met een hechtpleister. 

Nazorg

Welke situatie kunt u verwachten na de operatie? 

 • De wondjes worden vaak alleen afgeplakt met kleine hechtpleisters. Er zullen echter geen verbanden worden aangebracht. 
 • In de eerste twee weken kunnen de gebieden waar het vetweefsel is weggezogen/ingespoten gevoelig en beurs aanvoelen. De huid is vaak gezwollen en blauw (of anderszins verkleurd). Ook kan er in de eerste paar dagen nog wat lekkage zijn van vocht of bloed uit de steekgaatjes.
 • Pijn is over het algemeen goed onder controle met paracetamol, maar moet soms worden bestreden met aanvullende pijnmedicatie. Pijn neemt over het algemeen snel af in de eerste dagen. 
 • Op de gebieden van de liposuctie dient u elastische (druk)kleding te dragen gedurende 6 weken na de operatie. Dit zorgt voor een snellere genezing en minder kans op complicaties. 
 • Op de gebieden waar vet is ingespoten en verder moet ingroeien, moet u daarentegen zo min mogelijk druk op uitoefenen. 
 • Na ongeveer 6 weken is de meeste zwelling verdwenen. Na drie maanden is nagenoeg alle zwelling verdwenen, maar het uiteindelijke eindresultaat is pas na een jaar. 

Na lipofilling van het gezicht zijn er een aantal factoren waar u op kunt letten om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen:

 • Rook niet!
 • Direct na de operatie kunt u het geopereerde gebied koelen om zwelling en ongemak te verminderen.
 • U mag direct na de ingreep al douchen. Zeep en shampoo kunt u gewoon gebruiken. 
 • De wondjes zijn vaak binnen twee weken genezen. Smeer voordat de huid is genezen geen crèmes of make-up op uw gezicht. 
 • Zodra u thuis bent kunt u direct met lichte activiteiten beginnen.
 • Vermijd bewegingen die pijn doen. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer hierbij niets. Het advies is om te luisteren naar uw lichaam. 
 • Probeer zware activiteiten en intensief te bewegen in de eerste 6 weken te voorkomen. 
 • In de eerste maanden na de operatie is het verstandig om littekens te beschermen tegen de zon, omdat de littekens in deze periode nog gevoelig zijn voor verkleuring. 

Na lipofilling komt u terug voor de wondcontrole en voor de eindcontrole. Voor en na de ingreep zullen er foto’s worden gemaakt zodat het effect van de ingreep duidelijk kan worden vergeleken. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen en/of pleisters, een ontsteking, trombose, een nabloeding, gevoelsstoornissen, asymmetrie, een onregelmatig huidoppervlak, pijnstoornissen, teleurstellende overleving van het vet en een verstoorde wond- en/of litteken (keloïd) genezing. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.