Bovenarmlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €6.000,-

Waarom een bovenarmlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenarmen ontstaan? Zijn uw bovenarmen te vol geworden? Heeft u genoeg van het dragen van contourcorrigerende kleding of stoort u zich aan de overtollige huid op uw bovenarmen? Sporten helpt dan niet om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren en een armlift kan dan een oplossing zijn. 

Wie komt in aanmerking voor een bovenarmlift?

Indien u last heeft van het bovengenoemde huidoverschot bij de bovenarmen, ouder bent dan 18 jaar, niet rookt en een BMI kleiner dan 35 heeft, dan komt u in aanmerking voor een bovenarmlift. De plastisch chirurg zal vooraf beoordelen en met u overleggen of deze operatie het gewenste resultaat zal opleveren. Als het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u nog niet op uw streefgewicht bent, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen tot uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel is.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

  • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de
  • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u aan de onderzijde van de bovenarm een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de oksel een contourverbetering. Dit is meestal niet geschikt om het beste resultaat te verkrijgen.
  • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is, dan moet ook de omtrek van de bovenarm verkleind worden. Dit kan bereikt worden door een combinatie van liposuctie, verwijderen van huid in de oksel en verwijderen van huid tussen de oksel en de elleboog. Hoe lang het litteken van uw oksel richting uw elleboog loopt, is afhankelijk van de hoeveelheid huid dat verwijderd wordt. Het is mogelijk om bij deze techniek huid- en vetoverschot van uw borstkast mee te corrigeren of een borstlift uit te voeren (zie hiervoor informatie over de borstlift). In dat geval loopt het littekendeel, dat zich aan de zijkant van uw borstkast bevindt, over in het litteken dat onder uw borstel ontstaat. Dit wordt dan een ‘upper-body lift’ genoemd. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenarmlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de armlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist.

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

  • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van de bovenarm aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
  • Verwijderen van huid- vetoverschot in de oksel, vaak in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie is een rechte streep in uw oksel. Meestal wordt er eerst liposuctie verricht.
  • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen oksel en elleboog, gecombineerd met verwijdering van huid bij de oksel en liposuctie: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de armen overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de armen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Duur ingreep

Een behandeling duurt circa 120 minuten, afhankelijk van wat met u is afgesproken. Als de borsten ook gelift worden of het gehele bovenlichaam, dan duurt dit langer en dan is het ook nodig om een slangetje in uw blaas aan te brengen zodat u kunt blijven plassen.  

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient twee tot zes weken steunkousen te dragen om bovenarmen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken, afhankelijk van welke procedure u heeft gehad.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag de eerste twee weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Wel kunt u na een week uw dagelijkse bezigheden, welke niet pijnlijk zijn, oppakken. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook het gevoel in de bovenarmen veranderen maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenarmen door schade aan kleine zenuwen. Soms raken de grote lymfevaten beschadigd, wat leidt tot een langdurige zwelling van het geopereerde gebied. 

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenarmlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.