Borstvergroting door middel van lipofilling

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie | Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Vanaf 60 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van de behandeling: Vanaf €5.000

Waarom lipofilling van de borst? 

Lipofilling is een operatie waarbij de borsten worden opgevuld met lichaamseigen vet. Het vet wordt eerst op een andere plaats verwijderd middels liposculptuur (een vorm van liposuctie). Dit vet wordt vervolgens speciaal geprepareerd, onder andere in een centrifuge, en met speciale naalden weer ingebracht in de borst. De vetcellen moeten hierna ingroeien in het borstweefsel. Dit lukt bij ongeveer 60-70% van de vetcellen. De borst wordt hierdoor een halve tot maximaal 1 cupmaat groter. Een voordeel van deze operatie in vergelijking met een borstvergroting met protheses, is dat de wonden kleiner zijn en er geen kapselschrompeling voor kan komen. Ook vinden sommige vrouwen het een voordeel dat er in dezelfde operatie liposculptuur van een bepaald gebied plaats vindt. Dit gebied wordt namelijk slanker. Een nadeel is dat niet met zekerheid kan worden gezegd hoeveel vetweefsel er in gaat groeien. 

Wie komt in aanmerking voor lipofilling?

Lipofilling van de borsten is een goed alternatief als u liever geen implantaten heeft, of als u implantaten wil laten vervangen door uw eigen vetweefsel en u momenteel een A of B cup heeft. Als u erg slank bent, zal worden gekeken of dit toch tot de mogelijkheid behoort. Met lipofilling is een vergroting van een halve tot maximaal één cupmaat mogelijk. Daarnaast is een ongelijkheid of verslapping van de borsten te corrigeren. Het is erg belangrijk dat u niet rookt, omdat anders de verplaatste vetcellen niet kunnen overleven. 

Wat zijn de mogelijkheden?

In principe is de lipofilling een goede methode voor het vergroten van (verslapte) borsten die momenteel een A of B cup zijn. Met deze liposculptuur methode is de kans op overleving van het ingebrachte vet maximaal, maar het kan voorkomen dat (een deel van) het ingebrachte vet toch wordt geabsorbeerd, zodat een tweede correctie eventueel nodig is. Er kan geen garantie worden gegeven of het effect blijvend is, aangezien het lichaam continu aan een verouderingsproces onderhevig is.

De dag van de operatie 

Op de dag van de operatie komt u naar de kliniek. Vergeet niet uw vooraf gekochte sport BH mee te nemen en eventueel uw eigen medicatie. Het is belangrijk dat iemand u haalt en brengt en dat u de eerste 24 uur niet alleen bent. Ook dient u voor de operatie niet gegeten en gedronken te hebben. 

Wat gebeurt er bij de operatie?

Eerst wordt via een klein steekgaatje een verdovende vloeistof ingebracht op de plaatsen waar de vetcellen worden verwijderd, terwijl ook de borsten worden verdoofd. Nadat de verdoving is ingewerkt worden de vetcellen verwijderd, bewerkt en met een speciale naald ingebracht in de borsten.

Vervolgens wordt via het kleine sneetje, meestal bij de navel, vet uit de buikhuid verwijderd. Dit wordt na speciale voorbereiding (onder andere met een centrifuge) via kleine steekgaatjes met een speciale naald ingebracht in de borsten.

De littekentjes zijn klein en vallen in het algemeen na enige tijd maar weinig op. De plaats waar het vet wordt weggehaald, wordt slanker. Het koelen van de plaats waar de liposculpture is uitgevoerd, vermindert de kans op zwelling. De plek waar het vet wordt ingespoten dient niet gekoeld te worden. 

Nazorg

De eerste dagen na de operatie zijn de borsten nog gezwollen en voelen gespannen aan. Dit kan gevoelig zijn. Hiervoor krijgt u een recept voor pijnstilling mee. Het resultaat is direct na de operatie nog niet zichtbaar. De zwelling neemt langzaam af en de borsten zullen minder gespannen aanvoelen. De borsten worden hierdoor ook weer kleiner. Na 6 weken tot 3 maanden is het resultaat goed zichtbaar. Op de plaats waar de liposculture (de buik) is uitgevoerd, draagt u gedurende 6 weken strakke kleding. Echter, ter plaatse van de borsten is het van belang dat u zo min mogelijk druk plaatst op de borsten, omdat hier de vetcellen goed doorbloed moeten zijn om in te groeien. 

Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole en om de knoopjes van de oplosbare hechtingen te laten verwijderen. Daarnaast krijgt u nog een eindcontrole na ongeveer 3 tot 6 maanden. Als er eerder iets is, komt u uiteraard eerder op controle, zodat we u zo goed mogelijk kunnen helpen. 

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Borsten zijn nooit gelijk. Ook na de operatie kan het zijn dat uw borsten ongelijk blijven. Het is namelijk van te voren niet te voorspellen hoeveel vetcellen overleven. 

Op de plekken waar vet is weggehaald kunnen onregelmatigheden voelbaar of zichtbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Wat mag ik na de operatie?

De eerste drie week dient u zo veel mogelijk rust houden. De vetcellen moeten immers overleven en opnieuw ingroeien. Na drie weken kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de borsten komt te staan. U kunt in principe alles doen wat geen pijn doet, mits u de onderstaande leefregels in acht neemt. Als u geen lichamelijk inspannend werk heeft, kunt u uw werk na ongeveer 2 weken weer hervatten. 

Belangrijkste leefregels na een lipofilling van de borsten:

  • Draag strakke kleding op de plekken waar het vet weg is gehaald gedurende 6 weken.
  • Houd de borsten warm en zorg dat er geen druk op komt.
  • Na 24 uur mag u weer douchen, maar niet in bad. Dat mag weer na 3 weken indien de wonden goed genezen zijn.
  • De eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen of intensief sporten.
  • Autorijden mag na 2 weken weer mits u zelf inschat dat dit weer goed en verantwoord gaat.

Kan ik na de operatie nog borstvoeding geven?

Ja, een lipofilling van de borsten heeft in principe geen invloed op de borstvoeding. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.