Bovenarmlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 120 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.550,-

Waarom een bovenarmlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenarmen ontstaan? Zijn uw bovenarmen te vol geworden? Heeft u genoeg van het dragen van contourcorrigerende kleding of stoort u zich aan de overtollige huid op uw bovenarmen? Sporten helpt dan niet om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren en een armlift kan dan een oplossing zijn. 

Wie komt in aanmerking voor een bovenarmlift?

Indien u last heeft van het bovengenoemde huidoverschot bij de bovenarmen, ouder bent dan 18 jaar, niet rookt en een BMI kleiner dan 35 heeft, dan komt u in aanmerking voor een bovenarmlift. De plastisch chirurg zal vooraf beoordelen en met u overleggen of deze operatie het gewenste resultaat zal opleveren. Als het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u nog niet op uw streefgewicht bent, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen tot uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel is.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

 • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de
 • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u aan de onderzijde van de bovenarm een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de oksel een contourverbetering. Dit is meestal niet geschikt om het beste resultaat te verkrijgen.
 • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is, dan moet ook de omtrek van de bovenarm verkleind worden. Dit kan bereikt worden door een combinatie van liposuctie, verwijderen van huid in de oksel en verwijderen van huid tussen de oksel en de elleboog. Hoe lang het litteken van uw oksel richting uw elleboog loopt, is afhankelijk van de hoeveelheid huid dat verwijderd wordt. Het is mogelijk om bij deze techniek huid- en vetoverschot van uw borstkast mee te corrigeren of een borstlift uit te voeren (zie hiervoor informatie over de borstlift). In dat geval loopt het littekendeel, dat zich aan de zijkant van uw borstkast bevindt, over in het litteken dat onder uw borstel ontstaat. Dit wordt dan een ‘upper-body lift’ genoemd. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenarmlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de armlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist.

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

 • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van de bovenarm aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
 • Verwijderen van huid- vetoverschot in de oksel, vaak in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie is een rechte streep in uw oksel. Meestal wordt er eerst liposuctie verricht.
 • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen oksel en elleboog, gecombineerd met verwijdering van huid bij de oksel en liposuctie: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de armen overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de armen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Duur ingreep

Een behandeling duurt circa 120 minuten, afhankelijk van wat met u is afgesproken. Als de borsten ook gelift worden of het gehele bovenlichaam, dan duurt dit langer en dan is het ook nodig om een slangetje in uw blaas aan te brengen zodat u kunt blijven plassen.  

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient twee tot zes weken steunkousen te dragen om bovenarmen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken, afhankelijk van welke procedure u heeft gehad.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag de eerste twee weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. Wel kunt u na een week uw dagelijkse bezigheden, welke niet pijnlijk zijn, oppakken. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook het gevoel in de bovenarmen veranderen maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenarmen door schade aan kleine zenuwen. Soms raken de grote lymfevaten beschadigd, wat leidt tot een langdurige zwelling van het geopereerde gebied. 

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenarmlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Bovenbeenlift

Algemene informatie

Verdoving: Narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €4.750,-

Waarom een bovenbeenlift?

Bent u veel in gewicht verloren of is door veroudering een slappe huid bij de bovenbenen ontstaan? Of zijn uw bovenbenen te vol geworden? Leidt dit tot schuren en smetten tussen de benen? Of bent u ontevreden over de contour en het dragen van contourcorrigerende kleding zat? Een bovenbeenlift zorg dan voor een fraai resultaat. Sporten helpt dan vaak niet meer om de huid strakker te maken omdat huid zijn elasticiteit heeft verloren. Vaak komt dit voor bij mensen na bijvoorbeeld een lange periode van overgewicht.

Wie komt in aanmerking voor een bovenbeenlift?

Indien u last heeft van de bovengenoemde problemen en ouder bent dan 18 jaar, niet rookt, en een BMI kleiner dan 35, dan komt u in aanmerking voor een bovenbeenlift. De plastisch chirurg zal wel vooraf beoordelen en met u overleggen of de wens te realiseren is en of de ingreep voor u een fraai resultaat zal opleveren. Indien het huidoverschot bij u ontstaan is na afvallen en u wilt nog meer afvallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen en uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel te houden.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een van de onderstaande situaties kan voor u van toepassing zijn: 

 • Plaatselijke vetophoping: Indien de huid van goede kwaliteit is, zonder verlies van elasticiteit, maar er wel sprake is van vetophoping aan de bovenbenen, dan biedt liposuctie contourverbetering zonder duidelijk zichtbare littekens te vormen.
 • Geringe huid- vetoverschot: Heeft u een gering huid-vetoverschot en een gering elasticiteitsverlies? Dan geeft liposuctie in combinatie met het verwijderen van huid en vet in de lies een contourverbetering. Hierbij zal er een klein litteken van de binnenzijde lies naar de bilplooi worden gemaakt.
 • Uitgebreider huid-vetoverschot: Als het huid- vetoverschot uitgebreider is in combinatie met het verlies van elasticiteit, dan moet ook de omtrek van het bovenbeen verkleind worden. Er zal dan naast liposuctie ook meer huid moeten worden verwijderd. Het litteken loopt in dit geval van de binnenzijde van uw enkel of knie tot in uw lies. Eventueel wordt er ook nog huid verwijderd boven de knieschijf. Soms is het nodig huid weg te halen tot aan de enkel. 

Wat in uw geval de beste methode is voor de bovenbeenlift, wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg tekent vlak vóór de bovenbeenlift af wat er precies weggehaald zal worden. Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen en is nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Vervolgens zult u onder narcose gebracht worden door de anesthesist. Als het nodig is wordt het operatiegebied geschoren. 

Afhankelijk van de techniek die bij u wordt gekozen (zoals hierboven beschreven), zullen de volgende verrichtingen, dan wel gecombineerd, bij u worden uitgevoerd: 

 • Liposuctie: via enkele kleine gaatjes wordt een buisje in het vet van het bovenbeen aangebracht. Via dit buisje wordt het overtollige vet afgezogen.
 • Verwijderen van huid- vetoverschot bij de lies in combinatie met liposuctie: Het verwijderen van de huid gebeurt met een maanvormige snede. Het litteken na de operatie loopt dan in de plooi van uw lies naar de bilplooi. Eerst wordt er liposuctie verricht.
 • Verwijderen van huid-vetoverschot tussen uw lies en knie of enkel, gecombineerd met verwijdering van huid tussen de lies en bilplooi: Eerst zal er liposuctie plaatsvinden. Vervolgens zal er aan de binnenzijde van de benen de overtollige huid worden weggesneden. 

Soms wordt er gekozen om een drain (een dun slangetje) in de wond achter te laten om het overtollige wondvocht af te voeren. 

Als u wakker wordt, heeft u een drukkend verband om de benen. Dit zorgt ervoor dat wondvocht zich niet ophoopt.

Nazorg

Vaak kunt u dezelfde dag van de operatie weer naar huis als alles zonder complicaties is verlopen. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De ingebrachte drains en het drukverband worden na een dag verwijderd. U dient zes weken een elastische broek te dragen om de kans op vochtophoping zo klein mogelijk te maken.

De eerste dagen kunt u last hebben van wat napijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.

De dag na de operatie, wanneer het drukverband en drains verwijderd zijn, mag u weer douchen met zeep. De wond houdt u schoon door tijdens het douchen de wond te spoelen. In bad gaan is pas geadviseerd wanneer de wonden volledig dichtgegroeid zijn. 

U mag tot zes weken na de ingreep geen zware lichamelijke inspanningen verrichten en ook niet zwaar tillen. 

Een controle na de operatie wordt meestal twee weken na de operatie afgesproken. 

De littekens kunnen nog een poosje goed zichtbaar zijn, maar na verloop van tijd zal dit veranderen en zullen ze steeds meer vervagen. Ook kan het gevoel in de bovenbenen veranderen, maar vaak trekt dit binnen enkele maanden weer bij. 

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of verbandmateriaal. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan een narcose. Tijdens of na de operatie kan er een er bloeding of nabloeding ontstaan. Het drukverband helpt dit te voorkomen. Bij een forse nabloeding wordt u opnieuw geopereerd om de bloeding te stelpen. Zelden is het nodig daarvoor een bloedtransfusie te geven.

De operatie kan heel soms leiden tot blijvende gevoelsstoornissen in de bovenbenen door schade aan de zenuwen. 

We gebruiken in alle gevallen lyposuctie. Dit betekend dat we alleen vetcellen weghalen en de lymfebanen intact laten. Als er huid verwijderd moet worden, kan dit gemakkelijk selectief gedaan worden door de voorafgaande liposuctie. Uw lymfebanen blijven dus optimaal beschermd. Indien er toch een groot lymfevat wordt beschadigd, kan dit leiden tot een langdurige zwelling van het bovenbeen.

Na de operatie kunnen kleine contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is dan kan dit op een later tijdstip met een kleine operatie verbeterd worden. Er kan geen volledige symmetrie worden gegarandeerd.

Bij operaties waarbij u tijdelijk veel rust moet houden zoals de bovenbeenlift, kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in zeldzame gevallen kan er een longembolie optreden. Soms wordt er voor gekozen om voor en na de operatie injecties tegen trombose te gebruiken.

Een andere complicatie die vaker wordt gezien is het ontstaan van een infectie of andere wondgenezingsstoornissen. Dit leidt dan tot een trager herstel en mogelijk bredere litteken. Indien u rookt heeft u hier meer kans op. 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Liposuctie

Algemene informatie

Verdoving: Locale verdoving met eventueel sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Vanaf 45 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Prijs afhankelijk van het te behadelen gebied.

Waarom een liposuctie?

Liposuctie is het weg zuigen (suctie) van abnormale vetophoping. Deze kan bestaan op plaatsen als de buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen en wordt veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Indien de elasticiteit van uw huid voldoende is, kan door liposuctie een goede verbetering van de contour worden verkregen.

Wie komt in aanmerking voor een liposuctie?

Mensen met lokale ophopingen van vetweefsel en een goede huidkwaliteit komen in aanmerking voor een liposuctie. Daarnaast is het belangrijk dat u goed op gewicht bent en niet rookt.

Wat zijn de mogelijkheden? 

De contour kan verbeteren na een liposuctie waarbij de huid over de nieuw gevormde onderlaag komt te liggen. Belangrijk om te weten is dat liposuctie geen afval methode is. 

Als de huid onvoldoende elastisch is of als een groot huidoverschot bestaat, kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van een dermolipectomie (dermis=huid en lipectomie=wegsnijden van vet), waarbij zowel huid als vetoverschot wordt weggesneden.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Via een kleine snede wordt een buisje in het vet gebracht. Het weefsel wordt met het inbrengen van liposuctie vloeistof voorbereid. Nadat de vloeistof is ingewerkt kan het vetweefsel met een buis worden weggezogen. 

Nazorg

Na de operatie draagt u zes weken een elastische broek, rookt u niet en beweegt u binnen de pijngrens.
Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.
De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 4 weken.
Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole. De meeste mensen zijn na zes weken weer helemaal hersteld. De definitieve vorm van het gebied wordt pas na ongeveer 1 jaar bereikt.
Het is belangrijk dat u op de plaats waar de vetcellen verwijderd zijn gedurende 6 weken strakke kleding draagt, om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. 
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Daarnaast kunnen de behandelde gebieden asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) het behandelde gebied. 

De  littekentjes kunnen de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breder litteken veroorzaken.

Onregelmatigheden in de contour van het behandelde gebied kunnen blijven bestaan.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Lower Bodylift

Algemene informatie

Verdoving: Algehele Narcose
Opname: 2-3 dagen
Herstelperiode: 6-8 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3-5 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken

Waarom een lower bodylift?

Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht (Gastric Bypass), treedt bij bijna iedereen een verslapping op van de huid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een ‘hangbuik’ of een ‘puilende buik’, soms gecombineerd met hangende huid van de billen, schaamgebied en de bovenbenen. Middels een operatie kan dit worden gecorrigeerd en is het vaak mogelijk om de buik een platter aanzien te geven en tegelijk de billen en de bovenbenen te liften in combinatie met volumevergroting van de billen. Eventueel kan deze ingreep worden gecombineerd met liposuctie om zo de contour te verfraaien van de buik, rug, flanken en/of de overgang van de buik naar de venusheuvel. 

Wie komt in aanmerking voor een lower bodylift?

Een lower body lift is geen methode om af te vallen en niet iedereen komt in aanmerking voor een lower bodylift. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het risico op complicaties zal dan kleiner zijn en het operatie resultaat aanzienlijk beter. Een BMI onder de 30 is meest gewenst, een BMI boven de 35 geeft meer kans op complicaties.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg op uw buik het operatie patroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer drie tot vijf uur. 

Tijdens de operatie wordt het gehele operatie gebied opgespoten met een vloeistof waardoor bloedingen en pijn na de operatie zoveel mogelijk worden beperkt. Dit is een techniek die door een Franse plastisch chirurg Pascal is ontwikkeld. 

Er wordt gestart aan de rugzijde. Het teveel aan huid op de onderrug en de flanken wordt verwijderd, het weefsel rond de billen kan soms gebruikt worden voor het vergroten van het volume van de billen, waarna de huid wordt glad getrokken en gehecht. Hierna wordt de cliënt gedraaid en de huid van de buikwand geheel losgemaakt van de onderliggende spieren, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden maar blijft op zijn plaats zitten. Er wordt een nieuwe opening in de buikhuid gemaakt om de navel weer op zijn oude plaats naar buiten te laten komen. Hier wordt de navel ingehecht. De spieren worden weer naar elkaar toe gehecht als de onderliggende spierlaag door zwangerschappen en/of overgewicht uitgerekt is. Vervolgens wordt de overtollige huid met het onderhuidse vetweefsel verwijderd.

Bij een lower body lift met navel verplaatsing komen de littekens laag onder op de buik in de bikinilijn, rondom het lichaam lopend naar de onderrug en rond de navel te liggen. 

Als er ook sprake is van een sterk vergrote buikomtrek met verlies van taille, dan is de meest passende operatie een lower body lift in combinatie met een fleur-de-lis buikwandcorrectie. Daarbij wordt net als bij de bovengenoemde techniek het teveel aan huid op de onderrug en flanken verwijderd, vervolgens het weefsel van de buik over uw buikspieren los gemaakt, naar beneden getrokken en het huidvet overschot weggesneden. Daarnaast maakt de plastisch chirurg een snede van het schaambeen naar het borstbeen en snijdt een verticale wig van huid en vet weg. Bij het sluiten van deze wig wordt het weefsel vanuit de flanken naar het midden getrokken. Zo ontstaat er weer een taille. Deze contour kan verder worden verbeterd met liposuctie.

Welk type lower bodylift het meest geschikt is voor u, zal van tevoren op de poli met u worden besproken. 

Voor het laten aflopen van wondvocht kan de plastisch chirurg  enkele drains (slangetjes) aanbrengen onder de huid maar dit is niet standaard. Deze blijven dan meestal een aantal dagen zitten en worden op de afdeling of op de poli verwijderd. Tegenwoordig is er ook een tendens om dit achterwege te laten door de ontstane “dode ruimte” dicht te hechten met zgn Quilting Sutures.

Nazorg

Meestal maakt de plastisch chirurg gebruik van oplosbare hechtingen voor het sluiten van de wond. Deze hechtingen hoeven dan niet verwijderd te worden. De dag na de operatie mag u in principe naar huis. Er wordt een controle afspraak ingepland bij uw plastisch chirurg.

Zodra u weer thuis bent, kunt u met lichte activiteiten beginnen. Vermijd echter bewegingen die pijn doen. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer niet. Na drie tot vier weken bent u zover hersteld dat u de meeste activiteiten weer redelijk zelf kunt doen. Dit hangt af van de ingreep en het genezingsproces.

Het is belangrijk dat u zich aan de volgende leefregels houdt:

 • Na twee weken dient u het litteken tweemaal per dag in te smeren met een hydraterende (litteken)crème gedurende 3 maanden
 • Wij adviseren u om de littekens het eerste half jaar tot een jaar goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.
 • Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, raden wij u af om in bad te gaan, douchen mag wel.
 • Om de huid goed vast te laten groeien aan de onderlaag, wordt u geadviseerd om gedurende vier tot zes weken, 24 uur per dag, een strakke buikband te dragen. Deze mag even af bij het douchen.
 • Met name als de spierwand ook gecorrigeerd is, mag u de eerste zes tot acht weken niet zwaar tillen, geen zwaar werk verrichten en niet persen of sporten.
 • Na acht weken kunt u weer alle activiteiten ondernemen.

Risico's

Een lower body lift heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

 • Risico’s van de narcose
 • Trombose
 • Nabloeding
 • Optreden van infecties
 • Wondgenezingsstoornissen, met name op het ‘drielandenpunt’ boven het schaambeen, midden op de onderrug en bij de navel
 • Tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied
 • Lelijke littekengenezing. Deze minder fraaie littekengenezing kan optreden bij iedere operatie, is cliënt afhankelijk en komt gelukkig maar zelden voor.

Specifieke complicaties en risico’s van een lower bodylift zijn:

 • Na de operatie kunnen contour onregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is kan dit op een later tijdstip met een kleine ingreep verbeterd worden, maar volledige symmetrie is nooit te garanderen.
 • Na de operatie kunt u in het geopereerde gebied merken dat u vocht vasthoudt. Vaak verdwijnt dit vanzelf, maar soms moet de chirurg dit met een naald en spuit uit het gebied verwijderen.
 • Bij hoge uitzondering kan een deel van de buikhuid, rughuid of de navel afsterven, waarvoor een nieuwe operatie noodzakelijk kan zijn.
 • Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt. Als u rookt of als u te zwaar bent, vergroot dat de kans op complicaties.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Schaamlipcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 2 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 45 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €1.150,-

Waarom een schaamlipcorrectie?

Het gebied rond de schaamstreek is niet altijd zichtbaar, maar kan u een ongemakkelijk gevoel geven. Te grote of uitstekende schaamlippen kunnen zorgen voor ongemak tijdens het fietsen, wandelen of vrijen. Ook kunt u zich schamen voor hoe ze eruit zien. Het is goed om te weten dat u altijd twee setjes schaamlippen hebt: de binnenste en de buitenste schaamlippen oftewel de labia minora en de labia majora. Een of beiden kunnen u klachten geven. Door middel van een schaamlipcorrectie kunnen we deze problemen verhelpen. Of met een mooi woord: labiareductie. Voor een uitstekend resultaat. Bij een schaamlipcorrectie kunnen de kleine, binnenste schaamlippen en/of de grote buitenste schaamlippen worden verkleind. Soms is een combinatie met een andere behandeling mogelijk.

Wie komt in aanmerking voor een schaamlipcorrectie?

Elke vrouw met een leeftijd van 18 jaar en/of ouder kan voor deze ingreep in aanmerking komen. In overleg met uw plastisch chirurg bepaalt u wat voor u een goede balans is tussen de grootte van de binnenste en de buitenste schaamlippen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een schaamlipcorrectie (labiareductie) gebeurt via de randverwijdering/trim methode. Hiermee wordt in ongeveer gelijke mate over de gehele lengte van de kleine schaamlippen het overschot verwijderd.

Wat gebeurt er bij de operatie?

De plastisch chirurg bespreekt van tevoren met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is, of door u wordt gewenst.
Vlak vóór de schaamlipverkleining tekent de plastisch chirurg af wat er precies weggehaald zal worden, u zult vanaf dan in de beensteunen liggen. Tijdens de operatie wordt het uitstekende deel van de kleine schaamlippen verwijderd. Hierna zal de huid weer gesloten worden met oplosbare hechtingen. Na de ingreep zult u uit de beensteunen geholpen worden en naar de uitrust/slaapkamer worden gebracht. U krijgt een netbroekje aan met daarin maandverband.

Nazorg

Na de behandeling mag u dezelfde dag naar huis. U mag alleen niet zelf autorijden, dus het is verstandig om iemand u op te laten halen. Na de operatie kan er enige zwelling optreden van de schaamlippen. Daarom dient u bij thuiskomst direct te beginnen met koelen: om de 20 minuten goed koelen, waarbij er geen direct contact mag zijn met de huid. Na de derde dag is de grootste zwelling wel verdwenen, maar er zal gedurende 6 maanden nog enige zwelling zichtbaar zijn. Bij thuiskomst mag ook worden begonnen met paracetamol: om de zes uur 2 tabletten van 500 milligram. Dit is in de meeste gevallen wel voldoende. Heeft u toch nog pijnklachten, neem dan contact met ons op.

Na de behandeling mag u gewoon douchen, maar wacht nog even met een (heet) bad tot de hechtingen weg zijn. Een (heet) bad kan de zwelling namelijk erger maken of de wond verweken. Het gebruik van het toilet en zitten kunnen in de eerste week na de behandeling nog pijnlijk zijn. Wij adviseren u dan ook een week te rusten. Normale beweging is juist goed voor het herstel, u hoeft dus niet helemaal stil te zitten. De schaamlippen worden op deze manier goed doorbloed en dat bevordert het genezingsproces. Daarnaast is het belangrijk dat u zware lichamelijke inspanningen, zoals zwaar tillen en sporten, vermijdt. Ook seksueel contact en het gebruik van tampons kunt u de eerste vier weken beter vermijden.

Risico's 

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

Na een labia majora verkleining kan er ook sprake zijn van een asymmetrisch resultaat. Onze ervaren artsen werken toe naar het meest optimale resultaat, maar symmetrie kunnen zij niet garanderen.

Let op: rookt u? Voor het beste resultaat en zo minimaal mogelijke littekens raden we u dringend aan om hiermee stoppen. Drie weken voor de ingreep, maar ook drie weken daarna. Dit vermindert de kans op ontstekingen sterk. En daar heeft u zeker profijt van.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Upper Bodylift

Algemene informatie

Verdoving: Algehele narcose
Opname: 2-3 dagen
Herstelperiode: 4-6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 3 - 5 uur
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken

Waarom een upper bodylift? 

Een lift van het bovenlichaam kan een teveel aan huid aanpakken vanwege fors gewichtsverlies. Deze procedure kan het bovenlichaam effectief versterken, vormen en modelleren om de gewenste esthetiek te bereiken. Een lift van het bovenlichaam kan problemen met de armen, borst en oksel aanpakken. Hoewel de lift van het bovenlichaam meestal wordt uitgevoerd bij patiënten die zijn afgevallen, wordt het in toenemende mate gedaan bij verder gezonde patiënten boven de 50 die zijn blootgesteld aan de zon, huid onder de armen hebben en slappe borsten hebben ontwikkeld. Cosmedic is uitgerust met de modernste technologie om alle procedures uit te voeren en onderzoekt voortdurend nieuwe en innovatieve chirurgische technieken en behandelingen om voorop te blijven lopen in de plastische chirurgie.

Wie komt in aanmerking voor een upper bodylift?

Een upper bodylift is geen methode om af te vallen en niet iedereen komt in aanmerking voor een upper bodylift. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het risico op complicaties zal dan kleiner zijn en het operatie resultaat aanzienlijk beter. 
Er zijn daarnaast een paar beperkingen:

 • Roken geeft slechte resultaten. Daarom moet het roken minimaal 6 weken voor tot minimaal 3 maanden na de ingreep worden gestopt. (Uiteraard is het het beste om helemaal niet meer te roken.)
 • Bloedverdunnende en bepaalde medicatie  moeten in overleg met uw plastisch chirurg worden gestopt rondom de operatie.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Bij een upper bodylift maken we onderscheid tussen de procedure bij mannen en vrouwen. Bij mannen speelt vaak een overtollige of te slappe huid van de armen met een huidoverschot van de borst. Hierbij zijn veelal de tepels van de mannen verplaatst en is de huid hier te slap en gaan hangen. Tijdens de ingreep wordt het teveel aan huid van de armen verwijderd en middels liposuctie wordt de vorm van arm weer verbeterd. Tevens wordt de huid hierdoor strakker. Daarnaast wordt de overtollige huid van de borst verwijderd waarbij de tepel op de juiste hoogte wordt teruggeplaatst. Ook hier wordt door liposuctie het teveel aan onderhuids vet verwijderd om een strakker bovenlichaam te krijgen.

Bij vrouwen speelt vaak een overtollige of te slappe huid van de armen met hangende, vaak lege borsten. Door het gewichtsverlies hangen de tepels te laag en zijn de borsten leeg geraakt qua volume. Tijdens de ingreep wordt het teveel aan huid van de armen verwijderd en middels liposuctie wordt de vorm van arm weer verbeterd. Tevens wordt de huid hierdoor strakker. Daarnaast worden de borsten gelift. Mocht er nog te weinig volume zijn na het liften, dan kan gekozen worden voor 3 methoden: 1) vetverplaatsing 2) lipofilling 3) prothese

 1. Bij verplaatsing wordt het teveel aan volume vanuit de oksel gebruikt. Dit onderhuidse vet wordt opgeschoven waardoor meer vulling van de borst ontstaat.
 2. Bij lipofilling wordt vet middels liposuctie verwijderd (van bijvoorbeeld de armen of buik/benen) en wordt dit gecentrifugeerd. Hierdoor blijven de stamcellen en jonge vetcellen welke in de borst kunnen worden gespoten waardoor meer volume ontstaat.
 3. Voor een siliconen borstprothesen kan gekozen worden wanneer alleen vet verplaatsen of injecteren niet voldoende is. 

De plastisch chirurg zal met u de mogelijkheden bespreken en kijkt samen met u welke methode bij u de voorkeur heeft. 

Nazorg

De dag na de operatie mag u in principe naar huis. Er wordt een controle afspraak ingepland bij uw plastisch chirurg. U kunt gedurende de eerste twee of drie dagen pijn in de bovenrug en de zijkant van de borst ervaren. Er worden drukverbanden rond de borst en rug geplaatst. In de meeste gevallen kunt u na vier tot vijf dagen weer de deur uit voor boodschappen, maar krachtige lichamelijke activiteit is beperkt tot minimaal vier weken na de operatie. 

Een upper bodylift geeft meestal een strakker en aantrekkelijker uiterlijk van het bovenlichaam en helpt bij het uiterlijk van kleding. Het permanente litteken kan dik en rood blijven, maar heeft de neiging na verloop van tijd te vervagen en bereikt zijn uiteindelijke uiterlijk na 12 tot 18 maanden.

Goed om te weten: Indien u vragen heeft of in het geval van het optreden van bijzonderheden tijdens het herstelproces, is onze kliniek 24 uur per dag 7 dagen per week beschikbaar voor contact. 

Risico's

Een lower body lift heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

 • Risico’s van de narcose
 • Trombose
 • Nabloeding
 • Optreden van infecties
 • Wondgenezingsstoornissen
 • Tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied
 • Lelijke littekengenezing. Deze minder fraaie littekengenezing kan optreden bij iedere operatie, is cliëntafhankelijk en komt gelukkig maar zelden voor.

 

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.