Buikwandcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 150 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €3.450-

Over de behandeling

Een buikwandcorrectie is een operatieve ingreep waarbij overtollige huid van de buik verwijderd wordt en de verslapte buikspieren verstevigd worden. Er bestaan verschillende varianten van de buikwandcorrectie, de meest voorkomende zijn de zogeheten ‘buikwandcorrectie met navel verplaatsing’ en de ‘fleur-de-lis buikwandcorrectie’.       

Waarom een buikwandcorrectie?

Met het verstrijken van de jaren, gewichtsschommelingen en/of zwangerschappen veranderd het aspect van de buikwand. De buikwand kan overtollige huid vertonen of een bol aspect hebben gekregen. Al met al ziet u er niet als voorheen uit. Gelukkig is hier een oplossing voor; de buikwandcorrectie. Voor het ondergaan van een buikwandcorrectie kunnen meerdere redenen bestaan:

  • Overhangende of slappe huid in de onderbuik
  • Ingetrokken littekens na bijvoorbeeld een zwangerschap
  • Een bolle buik door scheiding van de buikspieren, ook na bijvoorbeeld een zwangerschap
  • Psychoseksuele of emotionele klachten door het aspect van de buikwand

Wie komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Indien er sprake is van een slappe buikwand na massaal gewichtsverlies door bijvoorbeeld een maagverkleiningsoperatie kan een aangepaste variant van de buikwandcorrectie worden verricht. Voor een reguliere buikwandcorrectie of mini-buikwandcorrectie bent u na dergelijk massaal gewichtsverlies geen kandidaat. Verder bespreekt u met uw plastisch chirurg of er een mogelijkheid is tot een mini-buikwandcorrectie of dat een volledige buikwandcorrectie (met litteken rondom de navel) noodzakelijk is.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals reeds hierboven vermeld zijn er twee opties aangaande de buikwandcorrectie:

  • Mini-buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. De overige huid wordt naar beneden getrokken en dichtgehecht. Bij deze operatie wordt de navel onbelet gelaten, deze kan soms een wat ander aspect krijgen. Vaak wordt dit uitgevoerd na een keizersnede. Hierbij trekt het litteken naar binnen waardoor de overtollige huid erover heen gaat en zodoende de wens tot een correctie ontstaat.
  • Buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. Ook wordt de navel omsneden waardoor meer huid weggeomen kan worden dan bij de mini-abdominoplastiek. Er zal een litteken in de bikinlijn alsmede rondom de navel ontstaan.

Beide operaties kunnen indien noodzakelijk gecombineerd worden met het herstellen van gescheiden buikspieren.

Wat in uw geval de beste methode is om uw buikwand te corrigeren wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak vóór de buikwandcorrectie tekent de plastisch chirurg op uw buik in staande positie het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van eventuele infecties.

Nadat u onder narcose bent gebracht maakt de plastisch chirurg een snee in de bikinlijn over de gehele breedte van uw lichaam. Indien u een oud litteken heeft van bijvoorbeeld een zwangerschap dan wordt dit litteken meegenomen. Indien u een afspraak met uw plastisch chirurg heeft gemaakt voor aanvullende liposuctie wordt deze op dit punt in de operatie verricht. Na het afzuigen van overtollig vet wordt nu beoordeeld hoeveel overtollige huid weggesneden kan worden. Na het verwijderen van het te veel aan huid worden eventueel de buikspieren hersteld. Gedurende de operatie plaatsen we u in een strandstoelhouding. Hierna wordt de buikwand op de buikspieren gefixeerd met inwendige, oplosbare hechtingen. Tot slot wordt de snede gehecht en wordt eventueel de navel ingehecht door een nieuwe opening in de buikwand.

Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje, meestal wordt tegenwoordig geen slangetje meer geplaatst.

Nazorg

Afhankelijk van de uitgebreidheid van uw operatie en het operatietijdstip gaat u aan het einde van de dag bij een minibuikwandplastiek naar huis of de volgende dag na een volledige buikwandplastiek naar huis. U mag niet zelf autorijden, laat u dus ophalen door iemand die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee. 

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 6 weken.

Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

De eerste weken draagt u een drukgevende buikband om uw romp. De twee weken geldt een relatieve rust; lopen in en om het huis is toegestaan maar tillen, sport of andere inspanningen zijn niet toegestaan. Na twee weken kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de buikwond komt, hiertoe kunt u enigszins krommend lopen. Twee weken na de operatie komt u langs om de hechtingen te laten verwijderen. De meeste cliënten zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de buikwand is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan circa een half jaar tot een jaar duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Incidenteel zien we een trombosebeen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

De belangrijkste risico's rondom deze operatie zijn echter met name gerelateerd aan de wond en het litteken. De wond kan ontsteken, nabloeden of langdurig open zijn wanneer deze matig geneest. Het risico hierop is met name vergroot bij rokers. Ook kan het litteken verdikken, verbreden of asymmetrisch zijn.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.

Liposuctie

Algemene informatie

Verdoving: Locale verdoving met eventueel sedatie
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Vanaf 45 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Prijs afhankelijk van het te behadelen gebied.

Waarom een liposuctie?

Liposuctie is het weg zuigen (suctie) van abnormale vetophoping. Deze kan bestaan op plaatsen als de buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen en wordt veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Indien de elasticiteit van uw huid voldoende is, kan door liposuctie een goede verbetering van de contour worden verkregen.

Wie komt in aanmerking voor een liposuctie?

Mensen met lokale ophopingen van vetweefsel en een goede huidkwaliteit komen in aanmerking voor een liposuctie. Daarnaast is het belangrijk dat u goed op gewicht bent en niet rookt.

Wat zijn de mogelijkheden? 

De contour kan verbeteren na een liposuctie waarbij de huid over de nieuw gevormde onderlaag komt te liggen. Belangrijk om te weten is dat liposuctie geen afval methode is. 

Als de huid onvoldoende elastisch is of als een groot huidoverschot bestaat, kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van een dermolipectomie (dermis=huid en lipectomie=wegsnijden van vet), waarbij zowel huid als vetoverschot wordt weggesneden.

Wat gebeurt er bij de operatie? 

Via een kleine snede wordt een buisje in het vet gebracht. Het weefsel wordt met het inbrengen van liposuctie vloeistof voorbereid. Nadat de vloeistof is ingewerkt kan het vetweefsel met een buis worden weggezogen. 

Nazorg

Na de operatie draagt u zes weken een elastische broek, rookt u niet en beweegt u binnen de pijngrens.
Enkele uren na de operatie mag u weer naar huis. U mag niet zelf autorijden, neem dus iemand mee die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van wat pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee.
De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 4 weken.
Twee weken na de operatie komt u langs voor de wondcontrole. De meeste mensen zijn na zes weken weer helemaal hersteld. De definitieve vorm van het gebied wordt pas na ongeveer 1 jaar bereikt.
Het is belangrijk dat u op de plaats waar de vetcellen verwijderd zijn gedurende 6 weken strakke kleding draagt, om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. 
Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters, een infectie, trombose, verstoorde wondgenezing of een nabloeding. Daarnaast kunnen de behandelde gebieden asymmetrisch worden en soms is er een blijvende gevoelloosheid van (een deel van) het behandelde gebied. 

De  littekentjes kunnen de eerste weken na de ingreep tijdelijk rood, dik en hard worden. Een verstoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breder litteken veroorzaken.

Onregelmatigheden in de contour van het behandelde gebied kunnen blijven bestaan.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.