Veiligheid van borstprotheses

Borstprotheses worden al jaren gebruikt: ongeveer 3% van de Nederlandse vrouwen heeft borstimplantaten. Het overgrote deel van deze vrouwen heeft geen klachten. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er een mogelijk verband is tussen bepaalde typen borstimplantaten en een zeldzame vorm van lymfklierkanker, ALCL. Hoewel het risico zeer klein is, heeft minister Bruins van VWS onlangs alle plastisch chirurgen verzocht om geen borstprotheses van dit type meer te plaatsen. Uiteraard geven ook de plastisch chirurgen van Cosmedic gehoor aan het verzoek van de minister.

Om welke borstprotheses gaat het?

Het gaat om macrogetextureerde en polyurethaan implantaten van bepaalde merken. Heeft u borstimplantaten en weet u niet of ze tot deze groep behoren? Uw arts kan u hierover informeren. Op www.implantaatcheck.nl kunt u ook zelf controleren of uw implantaat geregistreerd staat. Vallen uw implantaten onder de groep macrogetextureerde en polyurethaan implantaten, dan is er geen reden tot paniek. Het risico op bijwerkingen is ook bij deze implantaten zeer klein; de kans dat u ALCL krijgt is vastgesteld op 1 op 35.000 vrouwen voor het 50e jaar, en 1 op 7000 als vrouwen de leeftijd van 75 jaar bereikt hebben. Zo’n 90% van de vrouwen die deze ziekte krijgt, geneest. 

Hoe gaan we nu verder?

De artsen van Cosmedic zullen bovenstaande protheses voorlopig niet meer plaatsen. Gelukkig zijn er voor de meeste patiënten genoeg alternatieven, die al lange tijd bestaan. Zo plaatsen wij ook implantaten van het merk Mentor, die voldoen aan de meest strenge eisen en die CE officieel goedgekeurd zijn en veilig worden geacht. Maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw protheses? Of heeft u klachten, zoals een in korte tijd groter wordende borst of een nieuwe (groeiende) knobbel? Neem dan contact op met uw huisarts voor een verwijzing. Uiteraard kunt ook altijd bellen met Cosmedic.