Buikwandcorrectie

Algemene informatie

Verdoving: Algehele narcose
Opname: Dagbehandeling
Herstelperiode: 6 weken
Duur v.d. behandeling: Circa 90 tot 150 minuten
Tijd tot eerste afspraak: Binnen 2 weken
Prijs van een behandeling: Vanaf €6.250

Over de behandeling

Een buikwandcorrectie is een operatieve ingreep waarbij overtollige huid van de buik verwijderd wordt en de verslapte buikspieren verstevigd worden. Er bestaan verschillende varianten van de buikwandcorrectie, de meest voorkomende zijn de zogeheten ‘buikwandcorrectie met navel verplaatsing’ en de ‘fleur-de-lis buikwandcorrectie’.       

Waarom een buikwandcorrectie?

Met het verstrijken van de jaren, gewichtsschommelingen en/of zwangerschappen veranderd het aspect van de buikwand. De buikwand kan overtollige huid vertonen of een bol aspect hebben gekregen. Al met al ziet u er niet als voorheen uit. Gelukkig is hier een oplossing voor; de buikwandcorrectie. Voor het ondergaan van een buikwandcorrectie kunnen meerdere redenen bestaan:

  • Overhangende of slappe huid in de onderbuik
  • Ingetrokken littekens na bijvoorbeeld een zwangerschap
  • Een bolle buik door scheiding van de buikspieren, ook na bijvoorbeeld een zwangerschap
  • Psychoseksuele of emotionele klachten door het aspect van de buikwand

Wie komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Indien er sprake is van een slappe buikwand na massaal gewichtsverlies door bijvoorbeeld een maagverkleiningsoperatie kan een aangepaste variant van de buikwandcorrectie worden verricht. Voor een reguliere buikwandcorrectie of mini-buikwandcorrectie bent u na dergelijk massaal gewichtsverlies geen kandidaat. Verder bespreekt u met uw plastisch chirurg of er een mogelijkheid is tot een mini-buikwandcorrectie of dat een volledige buikwandcorrectie (met litteken rondom de navel) noodzakelijk is.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals reeds hierboven vermeld zijn er twee opties aangaande de buikwandcorrectie:

  • Mini-buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. De overige huid wordt naar beneden getrokken en dichtgehecht. Bij deze operatie wordt de navel onbelet gelaten, deze kan soms een wat ander aspect krijgen. Vaak wordt dit uitgevoerd na een keizersnede. Hierbij trekt het litteken naar binnen waardoor de overtollige huid erover heen gaat en zodoende de wens tot een correctie ontstaat.
  • Buikwandcorrectie: de overtollige huid wordt in de bikinlijn weggehaald. Ook wordt de navel omsneden waardoor meer huid weggeomen kan worden dan bij de mini-abdominoplastiek. Er zal een litteken in de bikinlijn alsmede rondom de navel ontstaan.

Beide operaties kunnen indien noodzakelijk gecombineerd worden met het herstellen van gescheiden buikspieren.

Wat in uw geval de beste methode is om uw buikwand te corrigeren wordt samen met uw plastisch chirurg beoordeeld en besproken.

Wat gebeurt er bij de operatie?

Vlak vóór de buikwandcorrectie tekent de plastisch chirurg op uw buik in staande positie het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Vlak voor de operatie wordt een antibioticum gegeven ter voorkoming van eventuele infecties.

Nadat u onder narcose bent gebracht maakt de plastisch chirurg een snee in de bikinlijn over de gehele breedte van uw lichaam. Indien u een oud litteken heeft van bijvoorbeeld een zwangerschap dan wordt dit litteken meegenomen. Indien u een afspraak met uw plastisch chirurg heeft gemaakt voor aanvullende liposuctie wordt deze op dit punt in de operatie verricht. Na het afzuigen van overtollig vet wordt nu beoordeeld hoeveel overtollige huid weggesneden kan worden. Na het verwijderen van het te veel aan huid worden eventueel de buikspieren hersteld. Gedurende de operatie plaatsen we u in een strandstoelhouding. Hierna wordt de buikwand op de buikspieren gefixeerd met inwendige, oplosbare hechtingen. Tot slot wordt de snede gehecht en wordt eventueel de navel ingehecht door een nieuwe opening in de buikwand.

Overtollig wondvocht wordt zo nodig via een slangetje (drain) afgevoerd naar een plastic flesje, meestal wordt tegenwoordig geen slangetje meer geplaatst.

Nazorg

Afhankelijk van de uitgebreidheid van uw operatie en het operatietijdstip gaat u aan het einde van de dag bij een minibuikwandplastiek naar huis of de volgende dag na een volledige buikwandplastiek naar huis. U mag niet zelf autorijden, laat u dus ophalen door iemand die u naar huis kan brengen. De eerste dagen kunt u last hebben van pijn en zwelling. Daarvoor krijgt u een recept voor pijnmedicatie van ons mee. 

De dag na de operatie mag u weer douchen met zeep. In bad gaan mag pas na 6 weken.

Mocht u drains hebben, dan worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de eerste week verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.

De eerste weken draagt u een drukgevende buikband om uw romp. De twee weken geldt een relatieve rust; lopen in en om het huis is toegestaan maar tillen, sport of andere inspanningen zijn niet toegestaan. Na twee weken kunt u rustig uw dagelijkse bezigheden weer oppakken, maar zorg er wel voor dat er geen spanning op de buikwond komt, hiertoe kunt u enigszins krommend lopen. Twee weken na de operatie komt u langs om de hechtingen te laten verwijderen. De meeste cliënten zijn na zes weken weer helemaal hersteld.

De littekens kunnen nog een poosje vrij vurig van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden het dunne witte lijntjes die nauwelijks nog zichtbaar zijn. Ook het gevoel in de buikwand is de eerste maanden vaak anders. Geleidelijk komt het normale gevoel terug, maar dit kan circa een half jaar tot een jaar duren.

Tijdens de eindcontrole op de kliniek worden er foto’s gemaakt voor in uw medische dossier.

Risico's

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Er is een kleine kans op een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. Incidenteel zien we een trombosebeen. Ook zijn er kleine risico's verbonden aan de narcose.

De belangrijkste risico's rondom deze operatie zijn echter met name gerelateerd aan de wond en het litteken. De wond kan ontsteken, nabloeden of langdurig open zijn wanneer deze matig geneest. Het risico hierop is met name vergroot bij rokers. Ook kan het litteken verdikken, verbreden of asymmetrisch zijn.

Kosten

Onze behandelingen worden vakkundig uitgevoerd door top chirurgen, voor het beste resultaat. In onze prijslijst vindt u de kosten voor de diverse behandelingen.

Adviesgesprek

Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij een van onze specialisten.