Buikwandcorrectie

ALGEMENE INFORMATIE

Verdoving

Opname

Herstelperiode

Duur v.d. behandeling

Tijd tot eerste afspraak

Algehele narcose

3 dagen

6 weken

2 uur

Binnen 2 weken

OVER DE BEHANDELING

Een buikwandcorrectie is een operatieve ingreep waarbij overtollige huid van de buik verwijderd wordt en de verslapte buikspieren verstevigd worden.

WAT HOUDT DE INGREEP IN?

Tijdens een buikwandcorrectie wordt een grote snede gemaakt in de onderbuik, waarbij de overtollige huid verwijderd wordt. De navel wordt verplaatst. De buikspieren worden naar elkaar toe gehecht.

 

NABEHANDELING BUIKWANDCORRECTIE

Drains worden na vijf dagen verwijderd, zes weken een buikband/korset dragen

 

WAAROM EEN BUIKWANDCORRECTIE?

Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht, treedt bij bijna ieder mens een verslapping op van de buikhuid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een ‘hangbuik’ of een ‘puilende buik’. Middels een operatie kan dit worden gecorrigeerd.

 

Een buikwandoperatie is geen methode om af te vallen. Bent u te zwaar, dan is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat zal dan aanzienlijk beter zijn en het risico op complicaties kleiner.

 

WAT GEBEURT ER BIJ DE OPERATIE?

Vlak voor de buikwandcorrectie tekent de plastisch chirurg op uw buik het operatiepatroon af. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik en duurt ruim anderhalf uur. Bij aanvang van de operatie wordt soms een slangetje (katheter) in de blaas gebracht om problemen met het plassen na de buikwandcorrectie te vermijden.

 

Tijdens de buikwandcorrectie wordt de huid van de buikwand geheel losgemaakt van de onderliggende spieren, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden maar blijft op zijn plaats zitten. Om de navel weer op zijn oude plaats naar buiten te laten komen, wordt er een nieuwe opening in de buikhuid gemaakt waar de navel wordt ingehecht. Als de onderliggende spierlaag door zwangerschappen en/of overgewicht uitgerekt is, worden de spieren weer naar elkaar toe gehecht. Hierna wordt de overtollige huid met het onderhuidse vetweefsel verwijderd.

 

Tijdens de buikwandcorrectie worden er twee of drie slangetjes (drains) achtergelaten om wondvocht naar buiten toe af te voeren. De littekens komen onder op de buik en rond de navel te liggen.

 

NA DE OPERATIE

De pijn na de buikwandcorrectie is over het algemeen gering. Tijdens de buikwandcorrectie wordt er nog een extra lokale verdoving aangebracht, om zo de pijn tot het minimum te beperken.

 

Houdt u er wel rekening mee dat u, na ontslag uit het ziekenhuis, enkele weken rust dient te houden om volledig te herstellen van de buikwandcorrectie.

 

U wordt een dag na de buikwandcorrectie direct ‘gemobiliseerd’. Dit houdt in dat u onder begeleiding van een verpleegkundige gaat bewegen.

 

Wanneer er geen wondvocht meer in de flesjes bij komt, worden de drains verwijderd. Dit is meestal na enkele dagen. Het bloedverlies is over het algemeen gering. In uitzonderlijke gevallen krijgt de patiënt ijzertabletten of een bloedtransfusie.

 

Meestal maakt de chirurg gebruik van oplosbare hechtingen voor het sluiten van de wond. Nadat de pleisters (en eventuele hechtingen) verwijderd zijn, is het verstandig de littekens 2 maal daags met littekencrème in te smeren. U krijgt hiervoor een recept mee.

CONTACTGEGEVENS
LID VAN / AANGESLOTEN BIJ
ONZE KEURMERKEN

© 2019 CosMedic | Privacy Statement | Cookies | Cosmedic is een onderdeel van Equipe Zorgbedrijven

Catharinaziekenhuis Eindhoven
040 – 2397120

 

MMC Veldhoven / Eindhoven
040 – 888 8590

 

Sint Anna Ziekenhuis Geldrop
040 – 2864854

 

info@cosmedic.nl
 

Ziekenhuizen CE gecertificeerd en artsen BIG geregistreerd

NVPCNVEPCNVvHISAPSNERASSNVSCA
FESSH en EBOPRAS